Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Only Available at the Distillery
Kleur: Witte wijn
ABV: 57,3%

De ‘wow’-Clynelish

Deze Clynelish is enkel te krijgen in de shop van de distilleerderij. Het betreft een cask strength van 57,3% en heeft de kleur van witte wijn. Hij werd in 2008 gebotteld. Ik kon een sample te pakken krijgen dankzij Christof van GedeeldeVreugde.be.

De neus wijkt flink af van die van de 14 Year Old die ik tegelijkertijd proef, hoewel hij ook best complex is. Weinig turf en bijna geen rook, maar wel zoet, voornamelijk limoen. De ananas is ook nog lichtjes aanwezig. Hij heeft ook iets waxy en mineraals. Als je water toevoegt – wat zeker verantwoord is – krijg je een volledig andere neus! Ik krijg nu meer rook, kruiden en kaarsvet. Man, wat een waxy toetsen, nog nooit geroken! Hier kan ik mijn parket mee boenen!

Met zo’n ABV is het niet verwonderlijk dat hij flink gepeperd overkomt. Opnieuw limoen en zeezout. Maar ook iets dan aan schoenpoets of meubelwas doet denken. De kleine, vierkante ananas-snoepjes zijn in full force aanwezig. Heel wat vanille en kokosnoot. Yummie! Door toevoeging van wat water wordt hij volgens mij ook zilter. Mijn eerste gedachte was het sap van oesters… Tja.

De finish is heerlijk lang en zilt. Zelfs met water.

Deze ‘distillery only’ zal menig toerist (waar toch op gemikt wordt, me dunkt) eerder afschrikken. Dit is geen gewone malt, maar een zeer complexe Clynelish. Een echte ‘wow’-Clynelish.

geproefd door Mark Dermul op 29-07-2010
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar whivie.be)