Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Springbank 10 Year Old (2)

Tasting Notes Posted on 09/05/2010 13:13

Distilleerderij: Springbank Distillery
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: 10 Year Old
Kleur: zonlicht
ABV: 46%

Love at first sight

We proeven deze Springbank na de Yamazaki 18 Year Old. Het is de eerste Campbeltown whisky die wij drinken. De verwachtingen zijn hoog.

Voor het bepalen van body en kleur vertrouwen wij volledig op Mark’s post. Met deze belichting en glazen is het voor ons onmogelijk deze vast te stellen (zie vorige posts).

De geur is warm, vet, zoet en uitnodigend. Wij ontwaren vanille(-pudding) en cream-likeur. Rook en turf zijn nadrukkelijk aanwezig! Veel karakter in de neus!

Turf en rook komen terug in de smaak. Maar de zachte vanille en cream-likeur toetsen uit de neus zijn ook hier van de partij.

De afdronk is eerder kort en kruidig: Een perfecte evenwichtsoefening tussen zoethout en zeezout.

In tegenstelling tot de Bowmore Legend is het deze keer wel liefde op het eerste zicht. Wij waren zeer positief verrast door deze Campbeltown single malt.

Score : 81

geproefd door Niek Verniers & Ilse Everaert op 16-04-2010



Yamazaki 18 Year Old

Tasting Notes Posted on 09/05/2010 12:28

Distilleerderij: Suntory Yamazaki Distillery
Regio: Japan
Fles: 18 Year Old
Kleur: koper
ABV: 43%

Bonsai!

Met een tweede bezoek aan de Panoramic Bar in evenveel dagen, zijn we reeds een ‘vaste klant’. Vandaag krijgen we wel de uitgebreide whiskykaart te zien. We opteren voor een Yamazaki 18 Year Old.

De neus geurt verrassend Schots (als zoiets dan al bestaat). Deze neus is licht zoet, een beetje vanille en licht grassig (invloed van Japanse eik?).

Wij smaken graan, honing en donkere chocolade. Het is wel jammer dat de finish kort, droog en weinig uitgesproken is.

Als Japan-reiziger, ben ik zeer vereerd om als eerste een Yamazaki tasting note te mogen posten (nummer 200 by the way). Deze 18 Year Old heeft minder karakter dan verwacht en smaakt vrij jong. Bonsai is de verzamelnaam voor miniatuurboompjes in een pot. Wel, dit is een miniatuurboompje van een whisky in een fles!

geproefd door Niek Verniers & Ilse Everaert op 16-04-2010

Score: 78



Laphroaig 10 Year Old (3)

Tasting Notes Posted on 09/05/2010 12:27

Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: 10 Year Old
Kleur: vol goud
ABV: 43%

Pleasant

Onze eerste avond in het Land van de Rijzende Zon willen we vieren met een lokale dram. We begeven ons naar de Panoramic Bar op de 39ste verdieping van ons hotel. We vragen naar de drankenkaart, en krijgen een spirits-kaart met enkel Westerse whisky’s (?!). We bestellen ons dan maar een Laphroaig 10 YO en een Ballantines 17 Year Old.

Het is niet voor de ober terugkomt met onze bestelling, dat ik de display met tientallen Hibiki 17 Year Old miniatuurtjes op de toog zie staan (maar later meer hierover).

Deze Islay Single Malt heeft een body met dikke olieachtige tranen. Maar het is niet eenvoudig om kleur en body in deze Japanse glazen te bepalen. Er zit hier duidelijk iets in het afwaswater, waardoor de whisky niet aan het glas wil blijven kleven …

De neus is hoofdzakelijk gevuld met turf, rook en rubber. Achteraan vinden wij toch een uitnodigende, zoete, fruitige toets.

Eens in de mond lost deze dram alle verwachtingen in: De pikante eerste slok gaat over zoet naar turf, om terug te eindigen bij een zoete kruidige smaak.

Finish is niet echt lang, maar proeft naar Zwarte Woud ham en laat de mond droog met een licht medicinale smaak achter.

Wij proefden de Laphroaig 10 Year Old Cask Strenght al eens eerder op The Battle of the Stunners 2. Maar deze expressie is mij evenzeer bevallen!

Oh ja, nog even terug naar die flesjes Hibiki. Als ik er de ober over aanspreek, toont hij mij een drankenkaart met verschillende Japanse whisky’s. ‘Westerlingen vragen nooit naar deze whisky’s.’ zegt hij. Tja, deze twee wel! Als ik hem vraag mij een flesje Hibiki te verkopen, steekt hij er één in mijn vestzak, legt zijn vinger op z’n mond en zegt: ‘Ssst, pleasant for you.’ (leest: Present for you).

geproefd door Niek Verniers & Ilse Everaert op 15-04-2010

Score: 82



Ballantine’s 17 Year Old

Tasting Notes Posted on 09/05/2010 12:26

Distilleerderij: George Ballantine and Son Ltd
Regio: Schotland
Fles: 17 Year Old
Kleur: ?
ABV: 43%

Very old, but not so very special

Samen met de Laphroaig 10 Year Old proeven we de Ballantine’s 17 Year Old blended whisky.

Zoals reeds verteld, zijn de glazen in Japan zodanig gereinigd, dat de whisky als water terugvloeit in het glas. Over de body kunnen we dus weinig zinnigs zeggen. Door de zeer zwakke en indirecte verlichting in de bar, is het ook onmogelijk om de kleur te bepalen …

De neus van deze blend geurt naar vanille, wat sherry en zoethout. Ilse herkent de geur van de Quality Street karamel-bonbons.

De zachte, zoete smaak is helemaal niet complex. De korte, bittere finish heeft nog net meer karakter met een weinig kastanje achteraan in de mond.

Wij waren niet echt weg van deze whisky. We hopen zo snel mogelijk om hier onze eerste lokale, Japanse dram te kunnen tasten.

geproefd door Niek Verniers & Ilse Everaert op 15-04-2010

Score: 72