Neen, ik heb ze niet, zelfs niet geproefd (hoewel ik daar hopelijk binnenkort verandering in kan brengen).

Maar ik wilde u graag attent maken op een veelgehoord misverstand. Er wordt namelijk dikwijls gesproken over dé Auchentoshan 1957, alsof er maar één zou bestaan. Maar dat is niet het geval. Er werd namelijk een tweeling gebotteld!

Vooreerst is er het exclusieve sherry butt #479, dat voorheen oloroso sherry bevatte en gebotteld werd op een vatsterkte van 46,8%. Het leverde slechts 171 flessen op. Daarnaast werd het zustervat, sherry butt #480, gebotteld met een sterkte van nog 49,1%. Dat leverde slechts 144 flessen op.

Goed beseffende dat Auchentoshan niet ’s werelds meest geliefde whisky is (en dan druk ik mij nog zacht uit), kan Morrison-Bowmore het niet maken om hier £10.000 voor te vragen zoals bijvoorbeeld Highland Park dat wel kan. Deze Auchentoshan op respectable leeftijd kost ‘slechts’ £2.600 oftwel zo’n dikke 3.000 EUR (dankzij de lage stand van de pond, mag ik daar wel aan toevoegen).

Het hoeft geen betoog dat ik doodgraag die fles(sen) in mijn verzameling zou willen, maar dan moet ik toch eerst een lotto winnen. Maar als u iemand kent die een fles bezit die open is en mij een sample van 3cl wil verkopen, da’s 100 EUR die ik hier graag voor over heb.

De officiële tasting notes van Sherry Cask 480

Kleur: diep brons

Neus: initiele aroma’s van lichte, verse eucalyptus, gebalanceerd met butterscotch en kandijsiroop. Voeg een scheutje puur mineraalwater toe om hints van rijpe, zachte vruchten en frisse groene appels vrij te maken.

Smaak: Milde munt, gecombineerd met zoete lichte kandijsiroop en pure chocolade.

Afdronk: Zijdezacht, complex en overheerlijk.

Amen!