Bottelaar: That Boutique-y Whisky Company
Regio: Schotland
Fles: Speyside #3, 11 Year Old, Batch 5, b. 2021 That Boutique-y Whisky Company for the 11th Anniversary of Malt Society Arabia, 500ml
Kleur: amber
ABV: 61.2%

MSA

Niet zo gek lang geleden werd ik gevraagd om een (online) tasting te hosten voor de Malt Society of Arabia! Geef toe, da’s speciaal. Deze club, kortweg MSA, bestaat al meer dan 11 jaar. Het zijn stuk voor stuk expats die voornamelijk vanuit Dubai opereren. Ik had het geluk een sample te pakken te krijgen van één van hun clubbottelingen. Het betreft een Speyside whisky waarvan de distilleerderij geheim wordt gehouden. Wel weten we dat hij op niet minder dan 61.2% gebotteld is. Moh how seg!

Erg aromatische neus op quasi tropisch fruit. Denk mandarijn, gekonfijte ananas, kweepeer en kiwi. Dat alles onder een mooi kruidig laagje met kruidnagel en bakkerskruiden op kop. Zachte toetsen van hout die het geheel mooi in balans brengen. Een zachte, florale toets die hem iets geparfumeerds geeft. Doet me zelfs een beetje aan make-up denken. En helemaal op de achtergrond een vers afgestreken lucifer die voor een allesbehalve storende toets van sulfer zorgt. Complex.

Mooie body en lekker pikant vanaf de eerste slok. Ja, het ABV laat zich zeker voelen en de kruiden van het hout worden zelfs even pikant. De speekselklieren moeten aan de bak om de boel wat te blussen. Eens het hevigste vuur gedoofd, verschijnen erg fruitige toetsen van abrikozen, perziken en mango. De mandarijntjes keren ook weer. Het begint zoetzuur om dan lekker zoet te eindigen, maar kruidig blijft hij bij elke slok.

De afdronk is middellang, aangenaam warm en een tikkeltje bitter op het sterfbed.

De jongens van de MSA hebben goeie smaak, maar dat wist ik al. Met dank aan Dennis V voor het sample.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-10-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).