Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Speyside 11 Year Old That Boutique-y Whisky Company for Malt Society Arabia

Tasting Notes Posted on 06/12/2021 16:37

Bottelaar: That Boutique-y Whisky Company
Regio: Schotland
Fles: Speyside #3, 11 Year Old, Batch 5, b. 2021 That Boutique-y Whisky Company for the 11th Anniversary of Malt Society Arabia, 500ml
Kleur: amber
ABV: 61.2%

MSA

Niet zo gek lang geleden werd ik gevraagd om een (online) tasting te hosten voor de Malt Society of Arabia! Geef toe, da’s speciaal. Deze club, kortweg MSA, bestaat al meer dan 11 jaar. Het zijn stuk voor stuk expats die voornamelijk vanuit Dubai opereren. Ik had het geluk een sample te pakken te krijgen van één van hun clubbottelingen. Het betreft een Speyside whisky waarvan de distilleerderij geheim wordt gehouden. Wel weten we dat hij op niet minder dan 61.2% gebotteld is. Moh how seg!

Erg aromatische neus op quasi tropisch fruit. Denk mandarijn, gekonfijte ananas, kweepeer en kiwi. Dat alles onder een mooi kruidig laagje met kruidnagel en bakkerskruiden op kop. Zachte toetsen van hout die het geheel mooi in balans brengen. Een zachte, florale toets die hem iets geparfumeerds geeft. Doet me zelfs een beetje aan make-up denken. En helemaal op de achtergrond een vers afgestreken lucifer die voor een allesbehalve storende toets van sulfer zorgt. Complex.

Mooie body en lekker pikant vanaf de eerste slok. Ja, het ABV laat zich zeker voelen en de kruiden van het hout worden zelfs even pikant. De speekselklieren moeten aan de bak om de boel wat te blussen. Eens het hevigste vuur gedoofd, verschijnen erg fruitige toetsen van abrikozen, perziken en mango. De mandarijntjes keren ook weer. Het begint zoetzuur om dan lekker zoet te eindigen, maar kruidig blijft hij bij elke slok.

De afdronk is middellang, aangenaam warm en een tikkeltje bitter op het sterfbed.

De jongens van de MSA hebben goeie smaak, maar dat wist ik al. Met dank aan Dennis V voor het sample.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-10-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Gnatz The Sherry Fool 2013 Coastalboy

Tasting Notes Posted on 06/12/2021 06:36

Bottelaar: Coastal Boy
Regio: Schotland
Fles: Gnatz The Sherry Fool 2013, Coastalboy 2019, Sherry Refill Octave, 350ml, 35 bts
Kleur: koper
ABV: 58.0%

Steak Tartaar

Coastal Boy? Ik heb er nog nooit van gehoord. En toch is deze Duitse onafhankelijke bottelaar – Mario Walter – al  een tijdje actief. De meeste van zijn ‘Eigenabfüllungen’ zijn flessen van 350ml of 500ml, waaronder deze speciale Gnatz 2013 waarvan er slechts 35 halve liter flessen zijn (waren?). Het is een malt die werd gedistilleerd op Islay, gerijpt op een refill sherry octaaf, maar werd gebotteld in Bielefeld, Duitsland. Ik heb mijn sample te danken aan mijn goede vriend Bart A. Ik heb geen idee wat Gnatz kan betekenen.

Heerlijke turfneus met allerlei sherry invloeden. Zeewier rond een dadel gewikkeld in spek, et voila! Rozijnen en pruimen, een medicinale toets, gezouten karamel en steak tartaar. Scheepstouwen, rotsachtige kust… deze neus is uitstekend!

Lekker vettig, bijna stroperig op de tong. Heerlijk samenspel tussen enerzijds de turf, bijna zoute malt en het sherryvat anderzijds. Donker fruit ondergedompeld in zeewater eigenlijk. Maar het werkt perfect.

De afdronk is lang, erg lang met een paar tonen van geroosterd eikenhout, notenlikeur en as, maar met gekonfijte siroop op het sterfbed.

Deze doet me meteen denken aan de verbazingwekkende Vital Spark, waarvan we weten dat het een sherrygerijpte Caol Ila is. Bedankt voor het sample, Bart!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-10-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).