Bottelaar: Coastal Boy
Regio: Schotland
Fles: Gnatz The Sherry Fool 2013, Coastalboy 2019, Sherry Refill Octave, 350ml, 35 bts
Kleur: koper
ABV: 58.0%

Steak Tartaar

Coastal Boy? Ik heb er nog nooit van gehoord. En toch is deze Duitse onafhankelijke bottelaar – Mario Walter – al  een tijdje actief. De meeste van zijn ‘Eigenabfüllungen’ zijn flessen van 350ml of 500ml, waaronder deze speciale Gnatz 2013 waarvan er slechts 35 halve liter flessen zijn (waren?). Het is een malt die werd gedistilleerd op Islay, gerijpt op een refill sherry octaaf, maar werd gebotteld in Bielefeld, Duitsland. Ik heb mijn sample te danken aan mijn goede vriend Bart A. Ik heb geen idee wat Gnatz kan betekenen.

Heerlijke turfneus met allerlei sherry invloeden. Zeewier rond een dadel gewikkeld in spek, et voila! Rozijnen en pruimen, een medicinale toets, gezouten karamel en steak tartaar. Scheepstouwen, rotsachtige kust… deze neus is uitstekend!

Lekker vettig, bijna stroperig op de tong. Heerlijk samenspel tussen enerzijds de turf, bijna zoute malt en het sherryvat anderzijds. Donker fruit ondergedompeld in zeewater eigenlijk. Maar het werkt perfect.

De afdronk is lang, erg lang met een paar tonen van geroosterd eikenhout, notenlikeur en as, maar met gekonfijte siroop op het sterfbed.

Deze doet me meteen denken aan de verbazingwekkende Vital Spark, waarvan we weten dat het een sherrygerijpte Caol Ila is. Bedankt voor het sample, Bart!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-10-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).