Whisky Magazine, het bekendste Engelstalige… euh… whiskymagazine, houdt jaarlijks zijn World Whiskies Awards. Meer dan 300 samples werden blind geproefd door de journalisten van dit magazine, aangevuld met retailers, master blenders, distillers en brand ambassadors.

De volledige lijst van winnaars van deze 5e editie, in zowel hoofd- als subcategorieën, kan je hier terugvinden. Maar een klein overzicht plaatsen we met veel plezier:

1) World’s Best Single Malt Whisky: Yamazaki 1984

2) World’s Best Blended Whisky: Hibiki 21 Years

3) World’s Best American Whisky: Parker’s Heritage Collection 10 years old

4) World’s Best Whisky Liqueur: Drambuie The Royal Legacy of 1745

5) World’s Best Grain Whisky: Greenore 15 Year Old

Voorts toch nog één subcategorie belichten, namelijk die van Beste Single Malt Whisky:

1) Best Campbeltown: Springbank 12 Year Old

2) Best Highland: Glenmorangie Signet

3) Best Islay: Bowmore Tempest

4) Best Island: Highland Park 25 Year Old

5) Best Speyside: Glenfarclas 40 Year Old

6) Best Lowland: Auchentoshan 1998 Sherry Matured

7) Best Irish: Bushmills 16 Year Old

8) Best Japanese: Yamazaki 1984

9) Best Rest of the World: Solist

Wat wel opvalt (en mij eigenlijk stoort) is dat sommige winnaars eigenlijk al vorig jaar hadden moeten beoordeeld worden… het event pretendeert namelijk een oordeel te vellen over de beste whisky’s die het afgelopen jaar zijn uitgebracht. Neem nu de grote winnaar, Yamazaki 1984. Die werd al in de zomer van 2009 gelanceerd! Bij een bekende online retailer staat die fles te blinken met de melding ‘Silver Medal Malt Maniac Awards 2009’ (om maar te zwijgen van het kostprijsplaatje van zo’n £480). WTF?

Persoonlijk ben ik wel blij dat één van de nieuwe releases van Auchentoshan, de 1998 Sherry Matured, de titel Beste Lowland in de wacht sleepte. Eerlijkheid gebied me wel te zeggen dat de Glenkinchie 12 Year Old de enige tegenstander was…