Ik vond onlangs op het whiskyfestival in Gent een leuke fles van Auchentoshan, mijn favoriete Lowland distilleerderij, gelegen aan de Clydebank vlakbij Glasgow. En hoewel Marc ze initieel niet wou verkopen, kon ik hem toch overtuigen mij toe te laten ze toe te voegen aan mijn verzameling A Toshan Man. Geen nood, hij kreeg er een meer dan mooie vergoeding voor.

Ik herkende het label als zijnde uit de vroege jaren ’90 en kreeg dit bevestigd door Chris Leggat, de Regional Sales Executive van Auchentoshan (alsook zijn kompaan Tom, waarvan ik de familienaam niet onthouden heb). Volgens hem was de fles gebotteld voor de Italiaanse markt tussen ’90 en ’95. Hij kon dit afleiden uit de tekst op het achterlabel.

Nu is het mysterie dus opgelost. Enig zoekwerk leverde twee identieke flessen op, de linkse voor de Italiaanse markt (mijn fles dus), de rechtse voor de Schotse markt. Zoek de zeven… euh… twee verschillen. Verschil één: het taxlabel op de stop, typisch voor (o.a.) flessen die op de Italiaanse markt worden aangeboden. Verschil twee: de fles voor de Schotse markt draagt de naam ‘Select’.

Later werd het ‘gouden’ label vervangen door een groen en kreeg de fles een make-over met het wat ik ‘Indische tempel’-label noem. Of champignon, zoals mijn zoontje placht te zeggen. In 2008 werd de Select dan verbannen naar het Travel Retail segement en vervangen door de Classic.

Hierboven de laatste twee versies, links pre-tax-free, rechts zoals hij nu te vinden is in de shops op luchthavens around the world.

Ik moet bekennen dat ik de oude flessen qua look maar niks vind, maar de nieuwe bijzonder mooi.