Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Chaos Batch #2, North Star Spirits 2020, Oloroso Butts & Refill Hogshead Oloroso Finish, 1.500 bts
Kleur: amber
ABV: 50%

Beef Jerky

Nog niet zo gek lang geleden proefde ik de eerste batch van deze Chaos, een malt van Caol Ila bestaande uit twee PX hogshead die te slapen gelegd werden in 2010 en een refill hogshead dat neergelegd werd in 2009. Voor deze tweede batch, echter, selecteerde Iain Croucher twee oloroso butts en een refill hogshead waarvan de malt nog een finish kreeg op oloroso. Eens curieus hoeveel deze verschilt, zie.

Een klein OMG momentje overvalt me wanneer ik mijn neus in het glas stop. Lekker zoet en umami tegelijkertijd met gerookt spek, dadels, limoen, natte rotsen, sojasaus en een smeulende BBQ terwijl er een flinke zeebries waait. Topneus!

Lekker olieachtig en onmiddellijker rokerig en zoet. Flink wat verkoold hout, gesuikerde limoenschillen, roet, spek op de BBQ, stokvis, olijven en een flinke scheut brak water. Beef jerky met aardbeien, I kid you not. En lekker dat het is!

De afdronk is meer van hetzelfde, zoet versus zilt met een umami trekje en rook die lang blijft hangen. Op het sterfbed krijg ik nog wat pruimtabak en een snuifje zeezout.

En te bedenken dat dit spul slechts 50 EUR kost. Aanrader! Met dank aan mijn vriend Tom V voor het sample.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)