Een bedrijf in Panama – Midden-Amerika, dus – doopte zichzelf Scottish Spirits en heeft zopas een nieuw product gelanceerd in Midden- en Zuid-Amerika: Whisky in a Can.

In onze vorige posts over Dram in a Can hadden we het al over de voorgemixte drinks van whisky en cola (Jack Daniel’s, William Lawson’s, Famous Grouse & Black Grouse). Maar dit bedrijf gaat nog een stap verder. Hun product is namelijk een blikje met enkel whisky. Of toch niet? Op de site staat toch dat hun whisky geproduceerd wordt with real malt.

Volgens Oliver Klimek, de man achter Dramming.com en recent Malt Maniac, claimt dat hun product industriële ethanol is, vermengd met moutextract. Op de website staan maar liefst 14 verschillende whiskymerken in de virtuele etalage, die allen verdacht sterk lijken op bestaande Schotse merken. En wat te denken van hun Arkay Alcohol Free Whisky? Maar terug naar hun nieuwste uitvinding: whisky in een blik. Er zijn twee versies, beide ‘blends’: Sir Edwin’s Extra Special Blend en Scottish Spirits Very Rare Blend.

Volgens Manish Panshal, de CEO van de Indische tak van dit Panamese bedrijf, is het blikje van 33cl ontworpen om makkelijker in de omgang te zijn dan een conventionele glazen fles. Euh… volgens ons kan je een glazen fles (toegegeven, groter van formaat) wel terug afsluiten met de stop. Maar goed. Panshal liet ook optekenen: ‘We zijn erg opgewonden over het idee – het wordt een onderdeel van elke lifestyle en gelegenheid. Het blik is de perfecte hoeveelheid om te delen met een man of drie die het dan kunnen mixen met andere dranken, zoals cola. Het is licht in gewicht en volledig recycleerbaar. Het zal één van de hot picks worden voor outdoor-activiteiten.’

Scottish Spirits heeft ondertussen wel wat stof doen oplaaien in het whiskymilieu, maar niet zozeer omwille van het blik an sich. Neen, de captains of industry maken zich zorgen om het feit dat Scottish Spirits zich in de markt probeert te positioneren als een Schots bedrijf, terwijl het dat allerminst is. Op hun site claimen ze een vertegenwoordiging te hebben in Glasgow en showen foto’s van ‘our warehouses’. Een adres is echter nergens te vinden, wat de zaak een hoog gehalte cloak & dagger geeft en de credibiliteit tot zero herleidt.

Volgens een recent persbericht, is Scottish Spirits nochtans de leading whisky producer in the UK en de grootste leverancier van whisky in Azië, Europa, Africa en Noord-Amerika. Doh?!

Ze verkopen ook licenties aan budget whisky producers voor een jaarlijkse fee van $50.000 en 5% van uw verkoop. Anyone? Shady, to say the least.

Stemmen gaan op om de blikjes uit de rekken te laten halen. No surprise there… hoewel ik louter uit nieuwsgierigheid wel eens eentje zou willen proeven. Maar of ze ooit tot in onze contreien zullen geraken is hoogst onwaarschijnlijk, al was het maar alleen al omwille van onze verplichte vermeldingen op de verpakking.