Distilleerderij: Edradour
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Edradour 8 Year Old 2008/2016, The Ultimate Cask Strength, Sherry Butt #118, 696 bts
Kleur: brons
ABV: 60.4%

Lychee

In een vorig leven werd Edradour wel eens smalend Edrasour genoemd, maar sinds Andrew Symington en zijn team de boel overgenomen hebben, gaat het meer dan de goeie kant op met deze kleine distilleerderij uit Pitlochry. Dat hebben zij bij van Wees in Nederland ook door, want zij brachten al een hele resem van single casks uit. En die gaan we deze week eens even allemaal op een rijtje zetten. Dit is een 8-jarige uit 2008, een single sherry butt, op een sterke van 60.4%! Hij onderscheidt zich op twee vlakken: de lichtste kleur en het hoogste alcoholpercentage. Oh, ja, hij werd reeds in 2016 gebotteld en is nog steeds beschikbaar voor zo’n 63 EUR.

Verrassend zachte, lekker zoete neus op allerhande vruchten: zwarte bessen, lychee, appelsien, stekelbes en sultanas. Een tikkeltje weeïg en groen op peterselie en tijm. Te lang getrokken vruchtenthee. Weet je wat? Het werkt! Deze neus is gewoon heerlijk!

Prima body, bijna stroperig en… tada: hij brandt niet! Deze kan je zomaar genieten zonder water, wat betekent dat de alcohol – die zich uiteraard wel laat voelen – prima geïntegreerd werd. Typische sherryinvloeden als sultanas, appelsienmarmelade en nootmuskaat, maar een pak frisser dan zijn donkere broertjes uit de first fill sherry butts.

De afronk is lekker lang, licht bitter, licht drogend, overwegend zoet. Mooie balans.

Geweldige Edradour! Dit zou zo maar een refill oloroso kunnen zijn en dat maakt hem een pak helderder en erg toegankelijk. Ik beken, het is mijn favoriet uit deze head-to-head sessie.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-08-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).