Distilleerderij: Glen Scotia
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Glen Scotia 11 Year Old 2008/2019, Single Cask Selection, 1st Fill Ruby Port Cask #18/353-1, 325 bts
Kleur: koper
ABV: 55.1%

Vermiljoen

Ziehier een single cask van Glen Scotia dat in 2018 te slapen werd gelegd, zij het wel een first fill portovat. Ik verwacht me bijgevolg aan flink wat rood fruit met een vuil randje. Eens kijken of Glen Scotia mijn verwachtingen kan inlossen. Hij werd in de ‘Spring 2019’ collectie uitgebracht.

Stop the press! Dit is een zalige neus! Prachtige mix van donkerrood fruit, turf en maritieme elementen. Ik krijg aardbeien, pruimen en veenbessen (hint van jeneverbes) tegenover zoete turf en licht aangebrande bakboter, besprenkeld met wat zeezout. Een zachte rokerigheid (ik liet me vertellen dat de mout 22 à 24ppm kreeg), die een ondersteunende rol speelt en zeker niet domineert. Donkerzoet en vermiljoen. Volgt u nog?

Prima mondgevoel en quasi-perfecte sterkte. Intens en kruidig op chili peper en paprika, oregano en zeezout, alvorens het rode fruit zich laat zien. Het gaat van rood naar donkerrood: aardbeien en frambozen evolueren naar dadels en een verse vijg. Wordt zowaar heerlijk complex. Midpalate gaat hij van eerder zoet naar zilt, maar keert snel terug naar het zoete pad. De rokerigheid wordt ondertussen verrassend groot. De malt wordt lichtjes medicinaal. En ronduit schitterend.

De finish is niet alleen erg lang, zoet, fruitig en kruidig, maar ook erg bevredigend. Ik slaak een diepe zucht van tevredenheid.

Ik heb zonet mijn lekkerste Glen Scotia geproefd.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).