Donderdag 26 augustus 2010 om 20u00 ging in Sint-Niklaas – het bruisende centrum van het Waasland – de eerste Bondang Dram-tasting van het nieuwe whiskyseizoen door.
De wat ‘gedateerde’ campus van het Syntra-opleidingscentrum verbergt enkele recent heringerichte en zeer gezellige ontvangstruimtes. Hier verzamelden 25 whiskyliefhebbers voor wat een leerrijke, maar vooral lekkere tasting zou worden. Samen met mijn schoonvader Robert trok ook ondergetekende richting Sint-Niklaas.
Deze Malts of Scotland (MoS)–tasting stond onder de zeer deskundige leiding van voormalig Malt Maniac Luc Timmermans en ‘gietslaaf’ van dienst, Jeroen.
De indrukwekkende en toch wel ongewone line-up bestond uit:
1. Glen First Class (MoS, Glenfarclas 10 Years Old, 50%)
2. Glen Peat Class 18 Years Old (MoS, 50%)
3. Glencadam 1974/2000 (MoS, sherry butt 3214, 48,9%, 216 bts)
4. Laphroaig 1996/2010 (MoS bourbon hogshead 7307, 57,6%, 273 bts)
5. Glen Grant 1973/2010 (Thosop, 46%, 120 bts)
6. Lochside 1981/2010 (Thosop, refill sherry butt, 50,5%, 206 bts)
De exclusieve importeur van MoS in België wist de zaal te boeien met interessante informatie, leerrijke weetjes en grappige anekdotes. Dit alles gedocumenteerd met een stijlvolle PowerPoint presentatie. Bij de eerste dram van de avond verhaalde Luc ook kort de geschiedenis en het basisconcept van deze independent bottler: Single Cask, Cask Strenght, un-chill filtered, no colouring en betaalbaar worden bij MoS hoog in het vaandel gedragen.
Het was dan ook best grappig dat de Glen First Class al meteen geen single cask bleek te zijn. Deze vrij visceuze digestief whisky werd door MoS op de markt gebracht als step-up stone naar hun meer exclusieve expressies.
Neus: zoet, vanille, bloesem. Smaak: amandel, boterkoekjes, peperkoek. Smaakt nog voller en romiger met wat water. Finish: lang en bitter-sweetness van amandel.
De tweede whisky van de avond, de Glen Peat Class 18 YO, was eveneens geen single cask. Het ging hier over een uniek lot vaten van drie Islay whiskies, die reeds in 1992 werden ‘gehuwd’. Deze uitzonderlijke blend bevat 65% Ardbeg, 30% Laphroaig en 5% Bowmore.
Neus: as, turf, vingerverf, rookworst, zacht romig. Smaak: korrelig (?) in de mond, rubber, licht ziltig, smout. Finish: lang, romig en rokerig.
Eerste single cask van de avond was de verrassende Glencadam 1974/2000. Deze complexe Highland whisky werd door Luc omschreven als een ‘dirty malt’.
Neus: kastanje, vettig, bouillon. Smaak: noten, amandel, marsepijn. Smaakt nog voller en vettiger met een beetje water. Finish: medium lang, sterk en warm.
Niets dat qua smaak verder van de vorige dram ligt dan een Laphroaig 1996/2010. Deze expressie van een ‘bijna zustervat’ van de MoS Clubs botteling voor The Bonding Dram lokte verdeelde reacties uit onder de deelnemers aan onze tafel. Niet iedereen kon deze geturfde single malt evenzeer waarderen. Mij kon deze indie botteling best bekoren.
Neus: rook, malt, as, dennenhout, vol en zoet. Smaak: zoet, fruitig, snoepjes. Finish: lang en een weinig bitter.
Luc Timmermans, die zijn vorige job in de ICT reeds enkele jaren geleden vaarwel heeft gezegd om van zijn whisky-hobby zijn beroep te maken; had als afsluiter twee whiskies in de line-up opgenomen van zijn eigen Handwritten Label. De casks voor deze bottelingen werden door Luc persoonlijk geselecteerd en de flessen met handgeschreven etiket kwamen in 2010 voor het eerst op de markt.
De easy drinkin’ Glen Grant 1973/2010, die een beetje onterecht als ‘nen kaarterswhisky’ werd afgeschilderd, kon toch menig deelnemer bekoren.
Neus: met zijn (slechts) 46% ABV toch veel alcohol in de neus, vanille. Smaak; licht zurig, koekjes, vanille, sherry.
Publiekslieveling was duidelijk de Lochside 1981/2010; met een rijke volle smaak.
Neus: citrus, een bospad na een zware regenbui, lichte petroleum geur. Smaak: limoen, pompelmoes. Relatief lange finish.
Luc kon mij overtuigen om alle whiskies ook eens met een beetje water ‘op smaak’ te brengen. En ik moest toegeven dat sommige expressies, met enig water, een voller aroma- en smakenpatroon prijs gaven.
Zoals gebruikelijk, werd ook deze Bondang Dram –tasting afgesloten met een stemming en een veiling van de geopende flessen. Top-3 van de avond werd: de Glencadam 1974 op 3; op 2 de Glen Grant 1973 en de winnaar werd – met ruime voorsprong – de Lochside 1981.
Op de veilig van de flessen (die toch nog voor ruim een derde vol waren) deed de Whivie-delegatie een goeie deal en kon 2 van de 6 expressies in de wacht slepen : de Glen Peat Class 18 YO en de Glencadam 1974 (uit mijn geboortejaar by the way!).
Aangename, leerrijke, maar vooral smaakvolle tasting! Bedankt Luc en Jeroen voor deze zeer gezellige MoS-avond.