Distilleerderij: Balmenach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Images of Tomintoul Carrbridge Packhorse Bridge, b. 2019, Malts of Scotland, 1ft Fill Tawny Port Cask, 359 bts
Kleur: goud
ABV: 53.2%

Blindganer

Deze fles van Malts of Scotland heet ‘Images of Tomintoul’, wat je ongetwijfeld op het verkeerde been zet. De Tomintoul Distillery ligt natuurlijk wel in de buurt, maar op zo’n 40 kilometer. Dichterbij, op zo’n 22 kilometer, vind je de Balmenach distilleerderij en daar komt deze malt vandaan! Het betreft een portovat dat 359 flessen op vatsterkte opleverde. Balmenach is een distilleerderij die niet vaak passeert op mijn blog. De laatste keer was zelfs in de zomer van 2015, toen ik de door Manny en mezelf gebottelde Save Lars Whisky III op de markt bracht. Da’s al bijna vijf jaar geleden, stel je voor! Eens benieuwd hoe de spirit zijn tijd in dit vat doorstaan heeft.

De whisky is een puur snoepje op de neus. Ik bedoel dat niet als beeldspraak omdat hij zo mooi is – helaas is hij dat niet – ik bedoel dat erg eufemistisch. Hij ruikt namelijk echt naar snoep. Boterbabbelaars, Werther’s Echte, rode schoenveters, supermanlogo’s, karamel. En rood fruit dat het een lieve lust is. Maar het is allemaal een beetje te veel van het goede, als u het mij vraagt. En als u zich de moeite getroost van drie minuten of lange te nosen komt je helaas ook enkele off-notes tegen die in eerste instantie wat gecamoufleerd bleven. Babyadem, versuikerde chocolade en plastic zakjes in de fik! Hmmm, dit is helaas niet mijn ding.

Op smaak is hij simpelweg zuur! Wat is dat hier allemaal?! Erg pikant op kruidnagel, flink alcoholisch en gewoon niet lekker. Het rode fruit is hier nog amper waarneembaar, de zoete snoeperigheid volledig in de verdrukking. Ik lijk wel te likken aan een rotte appelsien. Bah!

De afdronk is helaas middellang, zoetzuur en warm.

Of het ligt aan mij, of mijn fles was niet oké… of Malts of Scotland heeft één van zijn weinige blindgangers gebotteld.

70/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar
www.whivie.be).