Met deze warme zomerdagen kan je het iemand moeilijk kwalijk nemen als hij al eens zondigt en zijn whisky gaat mixen met – of all things – cola. En er dan nog een ijsblokje bijdoen, bijvoorbeeld. De schaamte voorbij! Hoewel… Sommige whisky’s zijn eigenlijk eerder gemaakt om te mixen dan om straight te drinken. Ik denk aan Jack Daniel’s Old No 7, Johnnie Walker Red Label, William Lawson’s, Ancient Age en kan zo nog even doorgaan.

En dat moeten de producenten zelf ook gevonden hebben, want tegenwoordig vind je in de supermarkt voorbereide cocktails in blik, zo ook met whisky. Louter uit nieuwsgierigheid (en om u de vernedering te besparen ermee langs de kassa te moeten passeren) kocht ik onlangs twee zo’n blikjes.

De William Lawson’s & cola betrof een blik van 250ml met een ABV van 7%, wat betekent dat er toch nog behoorlijk wat whisky in het blik terecht kwam. Inderdaad, je proeft de whisky overduidelijk. Het is niet zo dat de cola ‘slechts naast de whisky gestaan heeft’ zoals men dat placht te zeggen.

Ditto voor de Jack Daniel’s & cola was een blik van 330ml met een ABV van 6%. Een beetje meer inhoud betekent sowieso een lager percentage alcohol, natuurlijk. Maar hier dus ook veel smaak. Beide producten zijn in mijn ogen dan ook geen rip off, maar een fris alternatief voor deze hete zomerdagen. Want zeg nu zelf, met dit weer is het proeven van single malt toch niet optimaal. Dan kan zo’n mix toch door de beugel.

De William Lawson’s vond ik in de supermarkt Colruyt voor 1,39 EUR.
De Jack Daniel’s vond ik in de supermarkt Match voor 2,79 EUR.

May the Malt be with you!