Distilleerderij: Glenfarclas
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenfarclas 42 Year Old 1973/2015, Cadenhead’s Authentic Collection, Bourbon Barrel, 168 bts
Kleur: goud
ABV: 40.2%

Indrukwekkend Fris

Glenfarclas staat er om bekend om op sherryvaten te rijpen, dus kom je hem niet zo vaak tegen op bourbon. Cadenhead uit Campbeltown daarentegen, bottelde een dikke vier jaar geleden dit bourbon barrel waarop de spirit van Glenfarclas maar liefst 42 jaar lang mocht rijpen. Ware het niet dat het ABV richting minimumgrens evolueerde, kan ik me voorstellen dat de bottelaar hem nog wat langer op vat had willen houden.

Ik word overvallen door een klein OMG-momentje als ik mijn neus in dit glas steek. Ik krijg een geweldige mix van tropische vruchten (banaan, ananas, perzik, mango, kweeper en passievrucht), afgeleverd in een jute zak. Of een kistje van sandelhout. Vanillevla op de achtergrond. Tot slot de geur van een dunnage warehouse met zijn aarden vloer. OMG, ik zei het al.

Hmmmm, mondvullend met meer van hetzelfde, maar nu onmiddellijk aangevuld met wat peper, citroenzeste, ahornsiroop en kruidige fruitthee. Hij wordt zelfs een tikkeltje waxy. Dat moet wel van de lange tijd op vat zijn. Maar gelukkig absoluut niet oaky of bitter, wat een leuke verrassing is.

Op de middellange finish komt al het fruit nog even gedag zeggen, terwijl een zachte bitterheid de kop op steekt. Verse kokos op het sterfbed. En ik zou zweren dat ik op het einde iets van turf proef. Ha!

Indrukwekkend frisse Glenfarclas. Bedankt, Manny!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-11-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)