In augustus 2009 kwamen maar liefst 2900 mensen opdagen voor het allereerste Whisky Festival van Auchentoshan. Op 28 augustus 2010 (van 11 tot 17u) opent de Lowland distilleerderij opnieuw haar deuren voor het grote publiek, voor de tweede editie.
Naast de Masterclasses van Auchentoshan, zijn er tevens van Bowmore en Glen Garioch te volgen (want die maken tevens deel uit van Morrison-Bowmore, de eigenaars van de distilleerderij), alsook activiteiten voor kids, een demonstratie met valken, een boerenmarkt, demonstraties van kettingzagen en vaten maken, een kookdemonstratie, mixology workshop en uiteraard rondleidingen van de distilleerderij.
De Masterclass ‘Auchentoshan Introduction to Whisky’ (20 pond) laat u proeven van de core range, maar tevens new make, onder leiding van Brand Ambassador Tom Jones.
De Masterclass ‘Auchentoshan & Chocolate’ (35 pond) wordt gehost door niemand minder dan de Franse connoisseur Martine Nouet (tevens redacteur van het Franse ‘Whisky Magazine’), waarbij je een perfecte match krijgt van Auchentoshan whisky en chocolade van de Islay Chocolate Company.
Tot slot is er ook nog de Vintage Masterclass (100 pond), waarbij je een aantal limited edition whisky’s van Bowmore, Auchentoshan en Glen Garioch te proeven krijgt, onder leiding van hun Senior Blender Ian McCallum. Op het menu staan o.a. de Gold Bowmore, Auchentoshan 1957 en de jongste telg in hun limited edition collection, een Auchentoshan 1977 Sherry Matured. Om duimen en vingers bij af te likken, lijkt me.
Maar het leukste zal voor velen natuurlijk het proeven zijn. Of wat te denken van het afvullen van een eigen, exclusieve fles? Mocht je die 70 pond liever niet uitgeven, is er natuurlijk ook de festivalbotteling van 50 pond (waarvan ik hoop dat ze er ééntje over houden tot wanneer ik in september de distilleerderij bezoek).
Je kan alle informatie rustig nalezen (in het Engels) op de officiële website van het festival : www.auchentoshan.co.uk/festival.
Slàinte!
A Toshan Man