Bottelaar: Sheep Dip
Regio: Schotland
Fles: Sheep Dip 8 Year Old Pure Malt
Kleur: zonlicht
ABV: 40%

Lam

In 1974 wordt Sheep
Dip – een Pure Malt, of wat vandaag de dag blended malt zou heten – gelanceerd.
Wanneer Whyte & Mackay in 1993 de Invergordon distillery koopt, zit Sheep
Dip mee in de deal, maar Alex Nicol – van de Spencerfield Spirits Company –
neemt het merk over in 2005. Zijn Sheep Dip, Pig’s Nose en Edinburgh Gin
blijken het zo goed te doen, dat Ian MacLeod Distillers een bod doet dat Alex
niet kan weigeren. Nicol verkoopt in 2016. Maar… ik proef de oud ‘The Original
Oldbury Sheep Dip’ uit de jaren 1970, samengesteld met 16 single malts die
allemaal minstens 8 jaar rijpten.

Op de neus doet hij
alvast erg jong aan. Fris en levendig op groene mout, onrijpe banaan en jonge
appels, kristalsuiker, kruisbessen en vers afgereden gras.

Het mondgevoel
mocht iets romiger, wat mij betreft. De whisky is zacht en zoet, tikkeltje
metalig op appels, perensiroop, iets snoeperigs zoet en zachte kruiden à la
gember en witte peper.

De korte afdronk
kan me niet van de indruk ontdoen dat ik een teleurstellende whisky geproefd
heb.

Ik moet bekennen
dat ik hier veel meer van verwacht had. Een erg lichte blended malt die er op
geen enkel moment uit springt. Dit is wat mij betreft geen schaap, maar een
jong lam.

71/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-07-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).