Brouwerij: La Trappe
Regio: Nederland
Fles: La Trappe Oak Aged, Batch 28: Bruichladdich Port Charlotte, 375ml
Kleur: donker amber
ABV: 11%
Trappe
Charlotte
De historie van de Nederlandse
trappist La Trappe gaat terug tot 1881, maar de brouwerij zoals ze er nu bij
staat dateert van 1989, ruim een eeuw later. In de laatste 30 jaar kwamen er
heel wat nieuwe bieren bij en in 2009 zag de Oak Aged het levenslicht. Deze op
eikenhouten vaten gerijpte trappist is al aan zijn 31e batch toe,
maar wij proeven vandaag batch 28, omwille van de whisky link. Voor de rijping
maakte La Trappe in dit geval gebruik van voormalige Port Charlotte-vaten van
de Bruichladdich distilleerderij. De schuimkraag van dit amber bier is dun en
betrekkelijk snel weg.
De neus is zoet zoals je van een trappist mag
verwachten, maar de turf is onmiskenbaar aanwezig. Onmiddellijk na het
inschenken ruik je langs de gebrande karamel meteen een gerookt element, dat –
naast vanille en blanke eik – meteen opvalt en voor een belangrijk deel
domineert.. Daardoor vertoont deze trappist flink wat aardse tonen en een
tikkeltje drop op de neus en ik vind het absoluut geweldig. Eens je voorbij de
turf geraakt, krijg je herfstfruit, hint van banaan en peperkoek. Ja, hier is
best wat aan de gang.
Het leuke is dat die turf zich op smaak
onmiddellijk doorzet. Ja, ik heb donker fruit, iets van chocolade en flink wat
karamel, een heerlijk bittertje van het hout, maar de rokerige elementen treden
meteen naar de voorgrond, waardoor deze – in tegenstelling tot vele andere
‘whiskybieren’ – echt aan whisky doet denken. Ik krijg zelfs een licht
medicinale toets. Als ik mijn ogen sluit, waan ik me op een terras in Port
Askaig met een Islay Ale aan de lippen.
Wel, wel, wel… een trappist die me erg kan
bekoren, ondanks dat hij flink atypisch is. De vaten van Port Charlotte waren
wel erg dominant, waardoor dit een écht whiskybier geworden is. What’s not to like? Hoewel ik me kan
voorstellen dat het voor (trappisten)bierliefhebbers misschien net iets te veel
geturfd zal zijn.
Met een dikke duim omhoog voor mijn makker
Marcel uit Nederland, die me aan dit flesje hielp.
Geproefd door Mark Dermul op 01-09-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).