Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: La Trappe Oak Aged – Batch 28

Tasting Notes Posted on 16/09/2018 15:47

Brouwerij: La Trappe
Regio: Nederland
Fles: La Trappe Oak Aged, Batch 28: Bruichladdich Port Charlotte, 375ml
Kleur: donker amber
ABV: 11%

Trappe
Charlotte

De historie van de Nederlandse
trappist La Trappe gaat terug tot 1881, maar de brouwerij zoals ze er nu bij
staat dateert van 1989, ruim een eeuw later. In de laatste 30 jaar kwamen er
heel wat nieuwe bieren bij en in 2009 zag de Oak Aged het levenslicht. Deze op
eikenhouten vaten gerijpte trappist is al aan zijn 31e batch toe,
maar wij proeven vandaag batch 28, omwille van de whisky link. Voor de rijping
maakte La Trappe in dit geval gebruik van voormalige Port Charlotte-vaten van
de Bruichladdich distilleerderij. De schuimkraag van dit amber bier is dun en
betrekkelijk snel weg.

De neus is zoet zoals je van een trappist mag
verwachten, maar de turf is onmiskenbaar aanwezig. Onmiddellijk na het
inschenken ruik je langs de gebrande karamel meteen een gerookt element, dat –
naast vanille en blanke eik – meteen opvalt en voor een belangrijk deel
domineert.. Daardoor vertoont deze trappist flink wat aardse tonen en een
tikkeltje drop op de neus en ik vind het absoluut geweldig. Eens je voorbij de
turf geraakt, krijg je herfstfruit, hint van banaan en peperkoek. Ja, hier is
best wat aan de gang.

Het leuke is dat die turf zich op smaak
onmiddellijk doorzet. Ja, ik heb donker fruit, iets van chocolade en flink wat
karamel, een heerlijk bittertje van het hout, maar de rokerige elementen treden
meteen naar de voorgrond, waardoor deze – in tegenstelling tot vele andere
‘whiskybieren’ – echt aan whisky doet denken. Ik krijg zelfs een licht
medicinale toets. Als ik mijn ogen sluit, waan ik me op een terras in Port
Askaig met een Islay Ale aan de lippen.

Wel, wel, wel… een trappist die me erg kan
bekoren, ondanks dat hij flink atypisch is. De vaten van Port Charlotte waren
wel erg dominant, waardoor dit een écht whiskybier geworden is. What’s not to like? Hoewel ik me kan
voorstellen dat het voor (trappisten)bierliefhebbers misschien net iets te veel
geturfd zal zijn.

Met een dikke duim omhoog voor mijn makker
Marcel uit Nederland, die me aan dit flesje hielp.

Geproefd door Mark Dermul op 01-09-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: Gouden Carolus Indulgence Whisky Infused

Tasting Notes Posted on 16/09/2018 08:01

Brouwerij: Het Anker
Regio: België
Fles: Gouden Carolus Indulgence, whisky infused, batch 002, 750ml
Kleur: mahonie
ABV: 11.7%

Verwennerij

Het Anker rijpt whisky op Gouden
Carolus vaten, maar heel af en toe doen ze het ook wel eens andersom. Deze
Gouden Carolus Indulgence – wat zoveel betekent als verwennerij – is een
vatting van drie vaten Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Blauw met een infusie
van single malt uit Het Anker vaten. Hij werd in de winter van 2015 op de markt
gebracht. Ik zat onlangs met goede vrienden rond de BBQ en vond dit het ideale
moment om de fles te kraken.

De neus is licht zoetzuur, maar vooral donker
met heerlijke toetsen van vanille en donkere chocolade, rijp donker fruit als
pruimen en rozijnen en een mooie toets van het eikenhout.

Hij is vol in de mond, bijna romig, en
betrekkelijk krachtig (althans voor een bier). Dezelfde toetsen als op de neus,
met de nadruk op de vanille en chocolade.

Hoewel de finish niet erg lang is – hey, het is
een bier, hé! – is hij zeker vermakelijk.

In 2016 ging deze nog aan de haal met de titel
‘World’s Best Spirit Flavoured Beer’ op de World Beer Awards.

Geproefd door Mark Dermul op 19-08-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).