Distilleerderij:
Douglas Casimir
Regio: Haiti
Fles: Clairin Casimir
Kleur: clear
ABV: 50.2%
Komkommer in Suikerwater
Clairin Casimir is
een Haïtiaanse witte rum, die dubbel gedistilleerd wordt in de Clairin
Distillery in Baraderes door Distillerie Faubert Casimir. Er wordt anijs,
citroengras en gember aan toegevoegd, wat van deze witte rum – die in kleine
oplagen wordt uitgebracht – een volle, maar zachte rum maakt. Enkel volledig
gerijpt suikerriet wordt gebruikt als basisgrondstof. Opgelet: als je enkel
gewend bent aan donkerzoete rum, dan is deze wel even schrikken, want hij is
van een heel andere orde. U bent bij deze gewaarschuwd.
Op de neus houdt
dit het midden tussen whisky new make en mezcal, wat mij betreft. Ik ben tuk op
het eerst, niet zozeer op het tweede. De initiële zoete suikers worden
onmiddellijk en onverbiddelijk overstemt door maggimix bouillonblokjes,
schoensmeer, teriyaki kip en sojasaus. Erg groen en herbaal en blind zou dit
nooit een rum noemen (tenzij je bekend bent met het type, natuurlijk). Erg
apart en… moeilijk om van te houden.
Daar waar de neus
absoluut niet zoet is, is de smaak het dan weer wel. Oh, de ietwat vreemd
aandoende groene toetsen tekenen zeker present, maar dit is al een pak meer ‘rum’
dat wat de neus beloofde. Komkommer in suikerwater! Munt, marsepein en een
druppeltje azijn. Niets van donker fruit, toegegeven, maar flink wat kaneel
(toegevoegd?) en kristalsuiker. Hint van olijfolie en dille. Limoen met witte
peper en koriander. Midpalate doet hij zelfs wat aan een gesuikerde gin denken.
Wat is dat hier toch allemaal?
De afdronk is
zonder meer lang te noemen en zelfs een beetje rokerig. Hoe ze dat voor elkaar
krijgen, is mij een absoluut raadsel. Maar lekker is het wel.
Clairin… Een
rum-categorie die me totaal verrast heeft. Op smaak en vooral in de finish erg
lekker, maar de neus needs some getting
used to.
Geproefd door
Mark Dermul op 17-06-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).