Distilleerderij:
Hotaling & Co
Regio: USA
Fles: Old Potrero Single Malt 18th Century Style Whiskey, OB 2016
Kleur: goud
ABV: 52.0%
Maggimix
Old Potrero is een single malt uit San Fransisco,
gedistilleerd en gerijpt door de Achor Distilling Company (hoewel ze onlangs
hun naam wijzigden in Hotaling & Co, nadat de Achor Brewing Company uit de
groep werd verkocht, maar de distilleerderij niet en ze verwarring wilden
voorkomen). Met hun Old Potrero trachten ze de originele whiskey – gestookt in
klassieke pot stills – te reconstrueren. Hij wordt gestookt uit 100% gemoute
rogge. Hij rijpte twee jaar en zes maanden.
Oxo! De kruidenbouillons van Maggi. Dat is het eerste wat
ik ruik. Hoe atypisch, zeg! Allerhande bouillongeuren die weinig uitstaans
hebben met whisky, wat mij betreft. Daarnaast wat anijs en flink wat blank
hout. Dit ruikt meer naar een op nieuwe eik gerijpte grappa dan een single
malt.
De aanzet is krachtig en heet, maar gelukkig nu wel meteen
zoetje. Denk abrikozen, witte chocolade en wat honing. Maar de groene kruiden
en vooral de eik komen heel snel weer erg sterk opzetten.
De finish is zacht, middellang en zoet, maar met een flinke
toets van hout op het sterfbed. Pure plank. Bah.
Heel aparte whiskey, hoor. Maar absoluut niet mijn ding. Vooral
de neus is moeilijk. Met dank aan mijn makker Robert uit het verre Québec. Ik
heb ‘m nog nergens gezien in onze contreien.
79/100
Geproefd door
Mark Dermul op 10-06-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).