Bottelaar:
Johnnie Walker
Regio: Schotland
Fles: Johnnie Walker Blender’s Batch Espresso Roast, 50cl
Kleur: koper
ABV: 43.2%
Stoutbier
De Espresso Roast verscheen in de nieuwe
Blender’s Batch reeks en is, net als de Rum Cask Finish, gebotteld in flesjes
van een halve liter. Van brouwerij Guinness (eveneens eigendom van Diageo)
keken ze af welke invloed geroosterde mout had op het bier en dat was reden
genoeg om het ook eens te proberen voor hun whisky. Ze zijn daarin trouwens
niet de eersten, want Glenmorangie deed het hen jaren geleden al voor met hun
Signet. Hij werd gebotteld op een iets hoger alcoholpercentage.
Op de neus ontwaar
ik vanille, kruiden en de beloofde hint van chocolade. Hij is very easy-going op de neus. Een echte
allemansvriend, wat me doet vermoeden dat er flink wat Cardhu in verwerkt is.
Hij doe me zelfs een beetje aan een stoutbier denken, maar met flink wat
houttoetsen.
Hij is een
tikkeltje te zacht op de tong, naar mijn gading. Mocht wel wat meer body
hebben. Maar de smaak valt goed mee. Appelsienlikeur, nootmuskaat, chocolade,
subtiele vanille en wat woodsmoke.
De afdronk is best
lang en warmend, met de nadruk op de kruidigheid. Hij tintelt nog lang na op de
tong.
Wat mij betreft de
beste van de Blender’s Batches (althans van de drie die ik al geproefd heb),
ondanks de lichte body. De finish is zijn troef.
82/100
Geproefd door
Mark Dermul op 21-05-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).