Domein: Wijndomein Waes
Regio: Zwijnaarde
Fles: Waes Wit 2016
Kleur: stro
ABV: 13.5%
Citroenfris
Een tasting note
over wijn? Ach, waarom niet? Ik drink niet zo vaak wijn, maar drink wel graag
wijn (hoewel vooral Dearly Beloved
bij ons de wijnliefhebber is), maar ik weet er naar eigen mening erg weinig
van. Alvast niet genoeg om daar iets zinnigs over te schrijven. Maar een goeie
vriend van me stelde me onlangs zowel de witte als de rode wijn voor van een
Belgisch domein en drukte me op het hart dat ik deze zeker eens moest proeven.
En hij gaf me ook de (niet zo) subtiele hint dat hij het wel prettig zou vinden
mocht ik er iets over schrijven. Toen ik hem mijn bedenkingen meegaf, drukte
hij me op het hart dat ik toch wel weet wat ik proef en dat gerust op mijn blog
mocht delen. Nou… tja, waarom niet?
‘Traditie, authenticiteit, kwaliteit’ – dat bloklettert
Wijndomein Waes op de homepage. Sinds 2005 worden op het domein in Sint
Eloymeersch te Zwijnaarde – op een spreekwoordelijke steenworp van mijn deur
dus – Vlaamse landwijnen gemaakt volgens die drie principes. Het domein is
eigendom van de Brugse familie Waes, beslaat 5600m² en heeft een ondergrond van
zand en leem en de druiven genieten dus van een gematigd zeeklimaat met milde
winters en koele zomers.
Voor hun witte wijn gebruiken ze twee druivensoorten:
Bianca en Solaris. Hij wordt best geschonken op zo’n 10°.
Op de frisse neus krijg ik zonnebloemen, citroenschillen,
strandzand waar de zon op schijnt en iets van witte rozen met gedroogde
abrikozen. Vrouwlief beperkt zicht tot ‘fris en zoet’.
Hij is fris op de tong, onmiddellijk zoetzuur op citrus
en druivenpit. Dearly Beloved
omschrijft hem kortweg als ‘citroenfris op smaak’. Ik kan daar mee leven.
Op de afdronk krijg ik nog citroengras en opnieuw
abrikozen.
We schonken deze voor het eerst op ons eindejaarsdiner
bij de amuse van de zee en nadien nog bij het voorgerechtje van asperges. De
combinatie met beiden was een schot in de roos, hoewel vrouwlief hem liever als
aperitief drinkt en eigenlijk te licht vindt om hem te combineren met een
gerecht. En ik vloek wellicht in de kerk als ik zeg dat ik hem erg lekker vind
passen bij een simpele olijf. Waes Wit heeft overigens al 5 jaar achter elkaar
hoge onderscheidingen gehaald (4x goud en 1x zilver als Beste Belgische wijn),
dus dat zegt ook al iets. 19 EUR per fles.
Geproefd door Mark
Dermul & Sofie Devreeze op 17-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).