Bottelaar: W&J
Graham’s
Regio: Portugal
Fles: Graham’s Port 40 Year Old Tawny Port
Kleur: roodbruin
ABV: 20%

Delicaat

Deze port werd – net
als zijn jongere broers – samengesteld door Master Blender Charles Symington
met wijnen die te slapen werden gelegd door zijn vader, grootvader en zelfs
overgrootvader. Het is de oudste Tawny die Graham’s uitbrengt. Hij werd
samengesteld met ports van volgende druivensoorten: Touriga Francesca, Touriga
Nacional, Tinta Barroca en Tinta Roriz. Hij wordt best geserveerd op 12° tot
15° (dus zet hem nog even in je koelkast alvorens te schenken). Net als de
30-jarige werd ook deze met een zilveren plak beloond op de International Wine
Challenge 2013 (alsook op de Decanter Wine Awards in hetzelfde jaar).

Hmmmm, je ruikt de
leeftijd gewoon. Erg complexe en ietwat van aarde doorspekte neus met allerhande
gedroogde vruchten met rozijnen en pruimen op kop, gevolgd door noten, een hint
van espresso met melkschuim en chocoladeschaafsel. Dit is een neus waar je even
bij stil wil blijven staan.

Hij is delicaat en
fruitig met meer rood fruit en rozijnen, noten en geroosterde koffie, maar ook
toffee en chocolade. Lekker zoet zonder mierzoet te worden. Complex.

De afdronk is het
sterkste element van deze heerlijke port. Die verraadt opnieuw zijn leeftijd en
duurt bovendien verrassend lang.

Ik kocht een flesje
voor Dearly Beloved’s kerst maar moet bekennen dat ik een dubbele agenda had.
Ik lust hier ook best een glaasje van! Ja, deze is 135 EUR, maar hij loont echt
de moeite voor wie een goeie, ouwe port op prijs kan stellen. Het grote
voordeel tegenover de (nog betere) Vintage Port is dat je er na opening nog een
week of 8 van kan genieten (terwijl een Vintage of LBV na een week zijn kracht
verliest).

Geproefd
door Mark Dermul op 26-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).