Distilleerderij: Jonasberg
Regio: België
Fles: Jonasberg Single Malt Whisky, 500ml
Kleur: vol goud
ABV: 62%
Jonasberg
We hebben er een nieuwe Belgische single malt bij! Jan
Mertens in Zottegem, die ook verantwoordelijk was voor onze tweede Interludium
Gin, liet ons wat cask samples proeven van single malt spirit die zachtjes lag
te rijpen. Ondertussen mag hij whisky genoemd worden. De spirit rijpte 30
maanden op een portvat en kreeg dan nog een finish van 6 maanden op Amerikaanse
eik. Hij kreeg de naam Jonasberg mee, genaamd naar de helling achter de
stokerij waar van oudsher graangewassen als rogge, gerst,haver en masteluin
worden verbouwd.
Donkerzoete neus op gekonfijte ananas, bruine suiker en
een mooie kruidigheid van het hout, dat ook duidelijk present tekent. Het hout
komt zelfs op het randje van domineren, maar gelukkig is hij voldoende zoet om
dat te counteren. Hint van koffiegruis en rozijnen met een lichte toets als van
amandelen. Dat neemt niet weg dat hij zijn jonge leeftijd niet kan verbergen.
Hij is bijzonder romig en best pikant, met onmiddellijk
een heleboel houtkruiden met gember en nootmuskaat op kop. Eens de
speekselklieren – die onmiddellijk in overdrive
gaan – de boel wat hebben kunnen bedaren, krijg je een mooie panoply aan
donkere smaken als karamel, mokatine, gedroogde pruimen en iets van marsepein.
Hij is veel complexer dan de neus doet vermoeden, wat ik natuurlijk enkel maar
kan toejuichen.
De afdronk is erg lang, kruidig en zoet en – om het met
een Engels woord te zeggen – soothing.
Deze jongen heeft nog een hele weg af te leggen, maar is
nu al best te smaken, hoor. Ik hoop dat Jan voldoende voorraad kan wegleggen om
wat langer te laten rijpen. De cask strength versie kost 48 EUR, terwijl de
versneden versie – op 45% – op zo’n 35 EuR komt. Voorlopig enkel verkrijgbaar
op de stokerij in Zottegem.
72/100
Geproefd
door Mark Dermul op 19-11-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).