Distilleerderij: Glenlossie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Berry’s Own Selection 1996/2007 (Berry Bros & Rudd )
Kleur: witte wijn
ABV: 56,1%

Delicate Lossie

Deze Glenlossie werd op de markt gebracht door de onafhankelijke bottelaar Berry Brothers & Rudd in de ‘Berry’s own selection’-reeks, een cask strength van vat nummer 7061. De distilleerderij Glenlossie werd opgericht nabij Elgin (Speyside) in 1876. In 1971 werd in hetzelfde complex ook de Mannochmore distilleerderij gebouwd. Glenlossie wordt als een topper aanzien bij de blenders, waaronder Haig.

De neus is bijzonder intens en mierzoet. Hij ruikt naar appelsienmarmelade. Of nee, beter nog, naar ingeblikte mandarijntjes (die bij de bakker gebruikt worden op patisserie), maar er zitten ook rode appels in, sherrytoetsen en wat vanille. Heel fris, fruitig en frivool.

De aanzet is prikkelend gezien het hoge ABV, maar hij behoeft geen water. Best romig. Na de initiële aanval wordt hij zijdezacht. Hij blijft lekker zoet. Maar de belofte van de neus wordt niet helemaal ingelost.

De afdronk is wat korter dan gehoopt (toch nog medium), maar zeer warm.

Dit was een zeer aangename verrassing voor me. De neus was duidelijk het beste aan deze whisky, maar hij mag er toch best wezen. Bijna zo goed als de Glenlossie 10 Year Old van Murry McDavid. Een delicate Speysider.

Score : 81

geproefd door Mark Dermul op 25-03-2010

(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar whivie.be)