Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland
Fles: Auchentoshan The Bartender’s Malt, Annual Limited Edition 01, OB 2017
Kleur: goud
ABV: 47%
Cocktail Dram
In 2016 organiseerde Auchentoshan de zogenaamde New Malt Order, een wereldwijde competitie voor bartenders. De 12 winnaars (uit de US, UK, Duitsland, Canada en Zweden) werden dan uitgenodigd om Rachel Barrie – toenmalig Master Blender bij Morrison-Bowmore maar ondertussen overgestapt naar BenRiach – te vervoegen in het hoofdkwartier te Glasgow om samen een nieuwe malt te creëren. Hoewel ik blij ben dat er eindelijk een nieuwe Auchentoshan op de markt verschijnt, moet ik toegeven dat ik me wat zorgen maak over het feit dat deze Scotch ‘specifically designed for cocktails’ is. Maar misschien is dat onterecht. De whisky werd immers samengesteld met vaten uit 5 decennia (van de jaren ’70 van de vorige eeuw tot nu, waarbij de jongste whisky in de mix 6 jaar oud is). De vatting werd samengesteld met een grote verscheidenheid aan vaten, inclusief wijnvaten, rumvaten, Duitse eik en zelfs een voormalig Laphroaig vat…
Op de neus is het allemaal heel zoet en toegankelijk op kersentaart, melkchocolade en gedroogde abrikozen, maar ook iets van tabaksbladeren. Dit is alvast een erg aangename neus.
Op smaak, daarentegen, vind ik hem wat scherp met flink wat gember (en net een beetje te veel naar mijn goesting) alvorens het zoete van het gebak er door heen geraakt. De typische citrustonen tekenen present (in dit geval meer appelsien dan citroen) en ook de kersen keren weer. Maar hij is een tikkeltje zoetzuur en pikant – iets wat ik van mijn favoriete Lowlander niet gewend ben.
De finish is lekker lang en laat je mond helemaal warm achter, wat ik wel fijn vind.
Nou, ik beken, ik vind de neus en finish best lekker, maar op smaak is hij te scherp naar mijn zin. Dat gezegd zijnde, kan ik me voorstellen dat dit in een cocktail mooi tot zijn recht komt. Daar is hij immers voor ‘ontworpen’, als ik dat zo mag zeggen. De New Malt Order wedstrijd zal ook dit jaar weer plaatsvinden, dus mogen we ons verwachten aan de tweede jaarlijkse release in 2018.
81/100
Geproefd door Mark Dermul op 09-08-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).