Gisteren Wee Dram Master tasting gehad.
Locatie : ’t Eenvoudig Bestaan te Kerkhove.
Line Up
Lochside 1991/2004 (63.1%, G&M Reserve, C#15184, 171 Bts.)
Rosebank 20yo 1981/2002 (62.3%, UD Rare Malts)
Invergordon 41yo 1965/2007 (50.1%, DT, C# 15516, 232 Bts.)
Caperdonich 38yo 1968/2007 (54.2%, DT, C# 2609, 130 Bts.)
Glenfarclas 40yo ‘105’ (60%, OB 2008, 893 Bts.)
Ardbeg 25yo ‘Lord of the Isles’ (46%, OB 2006)
Er was niet erg veel volk maar dat vind ik persoonlijk niet erg.
De flessen in de line up waren zoals altijd volgens het ‘masters’ principe niet meer te vinden via de gewone kanalen.
Hieronder wat notes van de avond.
Lochside
Vrij krachtig om mee te beginnen. Goede zwemmer.
Een uitstekende fles voor een heel aangename prijs. Weliswaar heeft hij wat tijd & water nodig om echt genietbaar te worden.
Maar als je hem wat tijd geeft krijg je een zalige mix van fruit voorgeschoteld, heel smaakvol.
Ik liet wat in m’n glas staan om op het eind van de tasting nog eens van te proeven.
WAUW! Boterkoekjes, tropisch fruit, lichtjes waxy….
Smaakvolle krachtige dram. Voor mij persoonlijk een ontdekking en een aangename kennismaking.
Rosebank
Je moet een beetje van de stijl van lowlanders houden om deze echt te kunnen appreciëren.
Ook wel vrij hoog op alcohol en deze zwemt helemaal niet zo goed. Enkele druppeltjes kan hij aan maar je moet heel voorzichtig zijn. Een druppeltje of 2 teveel in het glas en hij verliest al z’n kracht.
Een goede lowlander. Niet de beste Rosebank die ik al gedronken heb maar hij ligt me wel.
Vrij kruidig, heel heel heeeeeeel veel vanille’s.
Ietwat flauwe finish.
Invergordon.
Aha! Oude grain whisky.
Vroeger was ik niet te vinden voor grain whisky’s. Ik vond ze een vervelende chemische geur, smaak & nasmaak hebben. Niet echt m’n ding.
Maar 2jaar geleden waagde ik mij aan een oude Invergordon van 41y (Duncan Taylor) op het whisky festival te Gent.
It just blew me away. Ik was verkocht. En kocht dan ook direct een fles van deze.
Oude grain whisky is nog heel betaalbaar dus dat mocht ik niet laten liggen.
Wel deze Invergordon deed mij enorm denken aan de Invergordon’s van het bladnoch forum.
Initieel ruiken deze oude grains naar lijm, velpon, thin air en dat soort ‘lekker’s’.
Maar wacht … laat het goedje oxideren. Laat de lijmgeur wegtrekken en je krijgt een mand vol fruit in de plaats afgetopt met zeemzoete vanillehoning.
Het is wel een stijl van whisky waar je moet voor zijn. You love it or you hate it.
Wel voor 1 glaasje op een avond I absolutely love it.
Tip voor mensen die eens oude grain willen proberen voor aangename prijs -> maak u lid van bladnoch forum en bestel hier
http://www.bladnoch.co.uk/acatalog/bladnoch-forum-bottlings.html uw Invergordon.
Wie eerst eens wil voorproeven moet maar eens bij mij passeren
Caperdonich
Wie me kent weet dat ik een zwak heb voor Caperdonich uit de jaren ’60 & ’70. Ik heb tot nu toe nog geen enkele slechte Caperdonich gedronken uit die jaren.
Geur : Less talking more smelling … Een mand vol exotisch fruit met iets lichtjes waxy … en en en … ik kan uren doorgaan, zoals ik er ook uren kan aan ruiken. This is my kind of dram!
Smaak : aj … zoals verwacht … de geur is veelbelovend maar de smaak kan deze beloftes niet volledig waarmaken. Hij is een beetje flat. (maar we zijn aan het muggenziften)
Finish : aha hij komt terug tot leven met een aangename spicy oaky prikkel. Er zit wat meer leven in de finish dan in de maak.
Balans : Gimme more!!! In fact … gimme the bottle
Dit is whisky die ik uren en uren onder m’n neus kan houden. Ik zou hem bijna gaan opsnuiven als het ware.
Opnieuw een Caperdonich die in m’n ‘toppers’ lijstje komt te staan.
Glenfarclas 105 – 40y
Voor meer info over deze uitzonderlijke Glenfarclas kan je lezen via volgend link.
http://www.glenfarclas.co.uk/en/pages/88,Glenfarclas_105_Aged_40_Years_.html
Over deze dram kan ik vrij kort zijn.
Zo goed als perfecte oude stijl sherry. Zalig! Deze whisky heeft heel wat punch maar drinkt toch vrij lekker op z’n 60%. Heel levendige sherry. Alles wat je verwacht van deze dram komt uit.
Een goede zwemmer is het niet. Ik heb de indruk dat al vrij snel enkele druppels water de kracht & punch van de whisky wegnemen en een beetje de ‘crispy’ sherry afbreken.
Wauw! Goed werk geleverd door Glenfarclas om deze te ‘blenden’.
Zo mogen ze er van mij nog veel maken …. Liefst wel voor veel minder geld want deze 105 kost bakken vol geld.
Ardbeg
Aaahh … lang geleden dat ik nog eens een goede ‘oude’ Ardbeg heb gedronken.
Het kan wat ‘zielig’ klinken maar de laatste jaren heb ik toch niet meer zulke mooie producten uit deze distilleerderij zien komen. Misschien zoek ik niet voldoende 😉
Mooie mix van citrus, fris fruit, munt en zeemzoete peat.
Ergens in de smaak zit weliswaar iets vuils wat mij niet direct aanspreekt, een beetje zoals bij de Rollercoaster, een vuile rubbersmaak die weliswaar niet echt lang blijft plakken.
Het is en blijft een zeer lekkere Ardbeg. Hij doet me een beetje denken aan de 17jaar oude & 1977.
Het is er ook eentje die je kan blijven ‘sniffen’.
Lekkere Ardbeg … maar hij komt niet in m’n top 5 van beste Ardbeg’s te staan.
Op 1 & 2 staan Ardbeg 1976/1999 Manager’s choice (56%, OB, 497 bottles, Cask # 2391) en Ardbeg 1967/1995 (53,7%, Signatory, C#575, Pale Oloroso) en ik denk dat deze daar nog lang gaan staan
Dank u Bert B voor deze 2 pareltjes te mogen proeven.
Leuke avond onder gelijkgezinden.
Ik kijk al uit naar de volgende Wee Dram Masters.
Ik zou versteld staan van het tegenovergestelde.
Daarom dat we zo’n masterclasses doen. Dan kan je voor een 50-60€ toch eens enkele van deze ‘kleppers’ proeven. Meestal is dat ook voldoende.
Ik kan u ook wel (uit ervaring) meegeven dat het helemaal niet nodig is ZO veel geld aan een fles te hangen.
Ik heb er zelf een voorbeeld van.
iemand komt bij mij thuis met een sample van een Bowmore ‘cultfles’ (kostprijs ver boven de 2500€)
Ik proef deze blind en score 92/100
De persoon die de sampel meehad vraagt of ik iets uit m’n kast daarnaast durf te zetten.
Dat doe ik … en laat hem deze dram blind proeven.
Hij scoort mijn dram 90/100 (of zelf 91 ik wil er van af zijn…)
1 à 2 puntjes op 100 verschil dus.
Een fles van zijn dram kost veel meer dan 2500€ (ik dacht 3000€)
Mijn fles kost 96€
Ik denk dat we dan ook mogen zeggen dat 1 puntje op 100 geen 2904€ waard is 🙂
Zowiezo ben ik van mening dat er geen smaak of geur meer dan 250€ waard is. En dat is eigenlijk al schandalig veel geld, maar goed … nen mens leeft ook maar 1 keer.
Sampelen & bottle sharing & tastings zijn dan ook de ideale manieren om veel verschillende dingen te kunnen proeven voor een zachter budget.
Laat u wel nooit afschrikken als er iemand iets ‘speciaal’ voor uw neus zet … het goedje is gemaakt voor te drinken en als jij het niet doet doet een ander het wel voor u 🙂
Dit is blijkbaar toch al de hogere prijzen. Goed of niet daar haak ik dan wel af. Om ze te tasten niet maar om te kopen wel. 500 euro en zo dat is niet aan mij besteed. Als gewone bediende vind ik dat een te grote hap uit mijn maandloon en wellicht velen met mij.
aj … sorry ik had het beter eerst nog es na gekeken. Maar vorige week waren er nog enkele beschikbaar … blijkbaar moeten het toen de laatste geweest zijn.
Geen paniek … ik denk dat Raymond van Bladnoch wel nog es wat Invergordon’s zal uitbrengen.
Indien je een sample wil van zo’n Invergordon laat je het maar es horen ik heb er thuis enkele van open staan.
Groeten
Bart A.
Hoi Foamy,
Ben eens gaan kijken, maar spijtig genoeg zijn alle Invergordon’s op hun site “Out of stock”. Dikke pech dus. Waren inderdaad zeer prijsvriendelijk !
Nog een prettig weekend.
Beste groetjes en…. SLAINTE !!!
Guido.
Goh da’s moeilijk te zeggen …. deze flessen zijn allemaal niet echt meer te vinden via de gewone kanalen. MAW je moet gaan zoeken op ebay of speciaalzaken of verzamelaars… maar ik kan wel een ‘richtprijs’ proberen geven
Lochside 1991/2004 (63.1%, G&M Reserve, C#15184, 171 Bts.)
-> kostte in 2004 max 50€ … ik heb gisteren nog een fles gevonden en de duitse verzamelaar vroeg er 190€ voor… (niet slecht als investering)
Rosebank
20yo 1981/2002 (62.3%, UD Rare Malts)
-> http://www.thewhiskyexchange.com/P-4369.aspx -> 230€
Invergordon 41yo 1965/2007
(50.1%, DT, C# 15516, 232 Bts.)
-> oude grain whisky is nog ‘betaalbaar’ … ongeveer 120€
-> wil je hiervan eens eentje proeven dan maak je u best lid van Bladnoch forum & bestel een 37y oude Invergordon hij is spotgoedkoop!! Qua smaakprofiel heel vergelijkbaar met deze Invergordon van DT
Caperdonich 38yo 1968/2007 (54.2%,
DT, C# 2609, 130 Bts.)
-> 120-150€
Glenfarclas 40yo ‘105’ (60%, OB 2008, 893
Bts.)
-> http://www.thewhiskyexchange.com/P-9250.aspx -> +500€
Ardbeg 25yo ‘Lord of the Isles’ (46%, OB 2006)
-> deze kan je nog vinden op ebay rond de 200€-250€ (doch ik zou dan aanraden niet deze botteling te kopen… je kan er nog vinden van 2004 en deze zijn volgens veel mensen NOG beter (smaken verschillen natuurlijk)
Mogen we ook eens weten wat deze flessen kosten aub?
Awel, ik denk dat je gelijk hebt. Da’s ook de reden waarom ik die tasting, alsook die van de 19e in Zottegem, niet aan mij voorbij wou laten gaan. Te mooi om te laten passeren. Misschien kan dat al een mooie intro vormen. Bedankt voor de tips en tot morgen!
wel … daarom dat ik het zeg. Stel u even voor dat uw eerste wagen een BMW750i full options was ofzo… met wat ga je erna rijden? Dat is dan soms de vraag.
Ik merk dat je goed bezig bent met proeven … dus het zou wat zonde zijn dat je zonder voorbereiding naar zo’n tasting gaat. Al bij al zijn ze nog vrij duur ook.
Als je van zo’n dram kan genieten met eerbied & respect en er de tijd voor neemt zijn het in mijn ogen geen parels voor de zwijnen.
Maar ik in uw plaats zou es wat meer oudere drams drinken (it’s a dirty job …) zodat je een beetje een ‘kader’ kan vormen waarin je de dingen kan plaatsen.
weliswaar zou ik er ook niet TE lang mee wachten… je leeft maar 1 keer en het leven is te kort om lang te wachten op al dat lekkers 🙂
Morgen bijvoorbeeld heb ik zo’n buikgevoel dat er een zeer lekkere zal tussenzitten 🙂
Als ik dat zo hoor is het misschien het verstandigst van toch nog even te wachten met zo’n MasterClass, want ik wil eerst nog wat rondploeteren in de entry malts, weet je wel? Ik moet nog zoveel ontdekken voor ik naar een ‘hogere klasse’ overschakel denk ik. Momenteel zouden dat parels voor de zwijnen zijn…
inderdaad het was een bijzondere line up (typerend voor Master Class tastings)
Je moet geen lid zijn van een club.
Als je op de mailinglist wil komen stuur je best even een mailtje naar Bert Bruyneel (bert@weedram.be) dat je graag een uitnodiging wil ontvangen voor de volgende Wee Dram Masters.
Er worden 4 van dit soort tastings georganiseerd op een jaar door weedram
Kostprijs … hangt beetje af van de line up maar je mag gerust op meer dan het dubbele rekenen van een gewone tasting.
Mark … ondertussen zou je toch al moeten weten dat je NOOIT teveel van het goede kan krijgen als we over whisky spreken 🙂
Maar het is inderdaad een drukke week. Gelukkig gaat het niet altijd zo.
Liters water helpen het lichaam in deze ‘harde’ tijden
Normaal gezien ben ik er morgen ook bij want ik denk dat we ons aan enkele heel leuke dingen mogen verwachten en dat wil ik niet missen.
Ik wou wel even 1 puntje meegeven.
Er is geen weg terug na dit soort whisky’s. Je bent voor het leven ‘getekend’ en het vergt toch wel een kleine inspanning om nadien terug met de voetjes op de grond te komen.
Persoonlijk denk ik ook dat het niet slecht is dat je even met mij & jeroen komt samenzitten zodat we u wat kunnen ‘voorbereiden’ op zo’n masterclass.
Holy Crap, Foamy, dat is een bijzonder leuke line up. Moet je lid zijn om mee te kunnen doen aan zo’n Wee Dram tasting? Kan je me (desnoods via PM) laten weten wat zo’n tasting mag kosten? Tot slot, is dat niet van het goede teveel (of ben je er morgen 11/03 niet bij)?