Distilleerderij: Suntory
Regio: Japan
Fles: 12 Year Old (blend)
Kleur: zonlicht
ABV: 43%

Japanse harmonieuze topblend

Ik heb al een paar Japanse drams kunnen proeven en moet tot mijn vreugde vaststellen dat er nog geen enkele bij geweest is die ik niet lekker vond. Deze steekt er echter wel met kop en schouders bovenuit.

Ik proefde deze eerst op het Whisky Festival in Gent en vandaag opnieuw dankzij het sample dat ik van Whiviër Glenn ontving.

Deze Hibiki 12 Year Old is een zogenaamde premium blend, een blend van hoge kwaliteit, want hij bevat zo’n 30-tal whisky’s, die allen minimaal 12 jaar oud zijn, aangevuld met een aantal Japanse graanwhisky’s. Geloof het of niet, de blend bevat zelfs een single malt van 30 jaar oud! Ze hebben allemaal gerijpt op Japanse eik en daarna nog een finish gehad in zogenaamde Umeshu-vaten, die gebruikt worden voor de rijping van speciale Japanse pruimenlikeur. Het geheel werd ook gefilterd doorheen houtskool van bamboe om het geheel een zachte toets mee te geven.

Hij werd gelanceerd in 2009 om de 20e verjaardag van Suntory te vieren.

De invloed van de Umeshu-vaten is duidelijk merkbaar. Je ruikt naast pruimen ook frambozen en ananas, gevolgd door mierzoete honing en een truckload vanille.

Op de tong is er een drummen aan de gang tussen enerzijds de eik en anderzijds de mout. Maar wat lekker! Zo’n stevige body.

De afdronk is lang en licht gekruid. De zoete eik zorgt er voor dat hij niet gaat branden.

Het woord ‘Hibiki’ heeft vele betekenissen in het Japans, waaronder ‘harmonie’. Dat is een mooie beschrijving van deze topblend. Als je de kans krijgt deze te proeven, laat die dan niet aan u voorbij gaan. Verkrijgbaar bij de betere drankenhandel voor zo’n 45 à 50 EUR.

Score : 86

geproefd door Mark Dermul op 22-02-2010