Op 8 februari was het weer zover – dan vierde ik mijn 45e verjaardag in het bijzijn van vrienden en familie met een heuse Toshan Man Birthday Tasting. Plaats van het gebeuren was deze keer de Celtic Towers in hartje Gent. Traditiegetrouw had ik Inge Lanckacker – Chef Zonder Restaurant – onder de arm genomen om de tasting op te luisteren met haar culinaire hoogstandjes, maar door autopech kwam zij pas toe nadat de meeste mensen al naar huis waren. Dju! Maar niet getreurd, we trokken onze plan.
We organiseerden een korte fotoshoot met de aanwezigen voor ons binnenkort eindelijk verschijnende boek ‘Whisky voor Iedereen’. Pas na het ‘verplicht poseren’ kregen de proevers een Schots biertje om de namiddag mee op gang te trekken. De Fraoch Heather Ale van de William Bros Brewing Company uit Alloa, gebotteld op 11%, werd namelijk een jaar lang nagerijpt op een sherrybutt waar voorheen mijn favoriete whisky in lag te slapen. De reacties waren zeer uiteenlopend, maar de meerderheid was het er over eens dat het een lekker, romig biertje was waarin de zowel de whisky als de sherry doorsmaakten.
Nadat iedereen bedaard was en terug op zijn plaats zat, deelde ik per tafel een scheut new make van Auchentoshan uit. Het is en blijft één van mijn favoriete new make spirits in de industrie. Het alcoholpercentage van 80% deed menigeen naar adem happen. De baseline was uitgezet. En dan kon de eigenlijke tasting eindelijk op gang getrokken worden.
Voor deze editie besloot ik het wat anders aan te pakken en me te concentreren op onafhankelijke bottelingen. De line up zag er als volgt uit:
⦁ Auchentoshan 11 Year Old 1999 Exclusive Range Creative Whisky Company
⦁ Auchentoshan 17 Year Old 1991 Secret Stills 3.5 Gordon & Macphail
⦁ Auchentoshan 17 Year Old 1991 Single Cask 700431 Turkey (bootleg?)
⦁ Auchentoshan 20 Year Old 1990 Cask 17287 A.D. Rattray
⦁ Auchentoshan 27 Year Old 1984 Master of Malt
⦁ Auchentoshan 11 Year Old SMWS ‘Freesias Crushed by an Escaping Car’
⦁ Auchentoshan 11 Year Old 1999 Malts of Scotland Fulldram X-mas 2010
Voor de eerste Auchentoshan kon ik al direct met een sterk verhaal komen – één dat volgens kwatongen verklaard waarom deze zo lekker is. David Stirk stelde namelijk vast dat het vat lekte en goot het daarom over in een ander vat dat hij net had gebotteld. Dat was een vaatje Clynelish! De invloed is, naar mijn bescheiden mening, te proeven.
De Secret Stills-botteling (waar weinig secret aan is) va Gordon & Macphail kon heel wat mensen bekoren. Vreemd genoeg deed die botteling mij weinig.
De volgende fles was een heus mysterie. Ik kreeg ze als verjaardagsgeschenk van mijn goede vriend Chris Lauriers die ze in Turkije op de kop had getikt. Op het label staat dat het om een single cask Auchentoshan gaat, maar navraag op de distilleerderij hielp mij niet verder. Zou dit een bootleg kunnen zijn? Qua geur deed het mij helemaal niet aan mijn favoriete distilleerderij denken, maar op smaak was het een twijfelgeval. Hoe dan ook – het was gelukkig een best drinkbare whisky. Maar Auchentoshan? Dat betwijfel ik sterk.
Het single cask van A.D. Rattray was een absolute topper en één van mijn favorieten van de tasting. Ik had hem uiteraard al eerder geproefd. Stevige jongen, hoor. Maar na deze klepper was het tijd voor een korte maar broodnodige pauze. Ondertussen hadden we immers vernomen dat de chef er niet zou geraken en moesten we dus uit de keuken enkele schoteltjes laten aanrukken.
Om het tweede deel van de tasting op gang te trekken verraste ik vriend en vijand door mijn gitaar boven te halen (dat was al meer dan tien jaar geleden!) en een Toshan Man song uit mijn mouw te schudden. Geloof het of niet: de lyrics waren pas de avond voordien op papier gezet! Bedoeling was dan ook niet om een geweldige performance neer te zetten, maar wel een grappig intermezzo te voorzien. En grappig was het (vooral het stukje waar ik mijn tekst vergat…). Oh, well…
En dan de oudste whisky uit de reeks – een 27-jarige Auchentoshan uit 1984 op fles getrokken door de Britse online retailer Master of Malt. Een studieobject waar mijn ‘studenten’ niet meteen blijf mee wisten. ‘Lavendel, shampoo, dreft’ waren enkele van de termen waarmee gegoocheld werd. FWP, anyone? En toch stond hij voor drie mensen op de eerste plaats aan het einde van de avond – zo zie je maar.
Om één en ander goed te maken trok ik een speciale botteling van de Scotch Malt Whisky Society open, waar nooit de distilleerderij op vermeld staat (maar insiders weten dat distilleerderij 5 mijn geliefde Lowlander is), maar wel altijd een mooie omschrijving. Of wat te denken van ‘Freesias Crushed by and Escaping Car’?
Om te eindigen in schoonheid opende ik een fles van Malts of Scotland. Het is een zwaar gesherriede Auchentoshan die voor de Leuvense club Fulldram werd gebotteld voor Kerst 2010. Ik heb lang getwijfeld deze te openen, omdat ik hem zo geweldig vind, maar de nood om zulk moois te delen is gewoon te groot. Wat een absolute stunner van een Toshan!
En dan was het tijd voor de traditionele samenstelling van de top drie en de punten lagen echt wel heel, maar dan ook heel dicht bij elkaar. Het verschil tussen de eerste en de tweede was slechts 1 puntje, terwijl de derde plek werd ingenomen op twee punten van de tweede (volgt u nog?).
1. Auchentoshan 20 Year Old 1990 Cask 17287 A.D. Rattray
2. Auchentoshan 11 Year Old 1999 Malts of Scotland Fulldram X-mas 2010
3. Auchentoshan 17 Year Old 1991 Secret Stills 3.5 Gordon & Macphail
En daarmee zat het feestje er op. Of toch bijna. Ik had namelijk nog een leuk extraatje voor de bezoekers – mijn eigen blended malt die ik ‘Frankendram’ gedoopt had. En degene die hem ter plekke proefden waren aangenaam verrast – wat mijn ego bijzonder streelde natuurlijk. Maar over de Frankendram binnenkort meer info!
Een aantal onder ons bleven nog even plakken om te genieten van een stevige maaltijd (geweldige spare ribs!) en keerden dan moe, maar meer dan voldaan huiswaarts.
Langs deze weg wil ik graag alle aanwezigen van harte bedanken om mijn 45e verjaardag zo op te luisteren. Ook een dikke thank you aan de sympathieke uitbater van de Celtic Towers, die zijn zaal zo gracieus ter beschikking stelde (maar ze mocht wel eens gepoetst geweest zijn…).
Zo. En nu de varkenswangetjes opwarmen. Lekker, zeg! Maar wel veel…