Donderdag 27 november werd de nieuwe Cardhu Gold Reserve gelanceerd in Brussel. Het ging om een exclusieve nosting, tasting & foodpairing onder leiding van vertegenwoordigers van Diageo. Niet alleen kregen we de kans de nieuwe whisky te proeven, maar bovendien werden we verwend met gerechtjes en cocktails die met deze single malt werden gemaakt. De gerechtjes waren van de hand van Guy Lippens, beter bekend als Whisk(gu)y, en Bart Messiaen. De cocktails werden klaargemaakt door Carl Van Droogenbroeck, de Antwerpse barman van Cocktails at Nice. Plek van het gebeuren: Callens Café in de Louizalaan. Vlakbij parkeren bleek geen probleem, gelukkig, dus ik was mooi op tijd ondanks de files.
Bij ontvangst werd ons al onmiddellijk een eerste cocktail geschonken. Het betrof de Honeyed Gold op basis van perensap, gemberbier, Fever Tree tonic en honingwater – en natuurlijk de nieuwe Cardhu. Daarna werd het nieuwste lid van Cardhu gepresenteerd door de Nederlandse brandambassadeur Herman Van der Meij. Wat de geschiedenis van deze in 1824 opgerichte distilleerderij betreft, verwijs ik u graag naar deze blogpost. Maar laat ik wel wat achtergrondinformatie geven over de single malt. Hij vormt immers het hart van Johnnie Walker. Maar liefst 70% van de productie gaat naar de blends, waardoor de range van Cardhu single malt eerder beperkt is – hoewel hij recentelijk wel wat uitgebreid werd.
Momenteel bestaat de range single malt van Cardhu uit de 12, 15 en 18 Year Old, de Special Cask Reserve (verschillende releases sinds 2007), werd in 2013 een limited edition 21 Year Old uitgebracht en zag 2014 de geboorte van twee nieuwe expressies: de Cardhu Amber Rock en nu dus deze nieuwe Gold Reserve. Het valt op dat de laatste twee releases dus ook op de kar springen van de NAS-whisky en beiden gebotteld zijn op de drinksterkte van 40% ABV. In Nederland spreekt men eerder van flavour-led dan NAS, maar dat is wat mij betreft semantiek. De Cardhu Gold Reserve is 100% bourbongerijpt.
Tijd dus om aan de slag te gaan en deze whisky uitgebreid te gaan proeven.
Neus: licht en timide, maar fris en soepel met wat fruitsla van rode appels, zachte peren, wat gesuikerde citrusschillen en toffee. Gaandeweg begint het wat meer op gebakken appeltjes te lijken, met een toefje marsepein en wat geroosterde ontbijtgranen. Maar als je lang genoeg wacht komt er een floraal kantje aan met gele potpourri. Tot slot nog wat melkchocolade. Alles is heel licht en toegankelijk. Noem het gerust delicaat.
Smaak: op smaak is het allemaal wat meer uitgesproken, vooral de citrusschillen. Zeste van appelsien, wat licht drogend weliswaar (cederhout?), met midpalate een hint van cacao die aangenaam verrast. Zacht pepertje.
Finish: de afdronk is mediumlang met een zacht pepertje en een onverwachte frisse toets van munt. Op het sterfbed krijg ik opnieuw appels en wat amandelnoten.
Besluit: Wat mij betreft is dit een leuke aperitiefmalt, die zich makkelijk laat combineren met lichte gerechten of – zoals wij ter plekke konden ondervinden – origine chocolade (we proefden hem met een donkere chocolade uit Ecuador, 70,4% cacao).
Whisk(gu)y en Bart waren ondertussen al aan de slag met hun potten en pannen en toverden een heerlijke gerechtje uit hun impromtu keuken. Of wat te denken van hun slaatje met Tonda di Chioggia, peer en mangego, rösti van zoete aardappel, scampi en zalfje van peer en geitenkaas?
Heerlijk! Dit werd gevolgd door een sorbet van Cardhu Gold Reserve met appel en peer. De persuitnodiging sprak van verbluffende smaakcombinaties. Verbluffend zou ik ze niet genoemd hebben, maar lekker was het wel.
En nog was het feestje niet voorbij, hoor. Er werden ter afsluiting nog twee heerlijke cocktails gepresenteerd, die luisterden naar de namen Golden Delicious en Old Fashioned. Het was leuk om barman Carl aan de slag te zien en zijn Old Fashioned (één van mijn favoriete whiskycocktails) was razend lekker!
Groot was ook mijn verbazing toen we bij het buitengaan allemaal een prachtige geschenkdoos in de handen gestopt kregen met daarin de nieuwe Cardhu Gold Reserve, twee prachtige glazen, een paar repen chocolade en een geurkaars – allemaal om zo’n ‘Golden Moments’ te herbeleven, werd me op het hart gedrukt. Dat zal zeker lukken.
Ik proefde de whisky nog eens op mijn gemak voor het schrijven van dit verslag. Alles bij elkaar is het een leuke, bijzonder drinkbare Speysider, die met een prijskaartje van zo’n 40 à 45 EUR beslist een plaatsje mag krijgen in het cabinet. Ik vind hem alvast beter dan de klassieke Cardhu 12 Year Old. Hij is onderweg naar de beter drankenwinkels, dus je kan hem binnenkort zelf ontdekken.
Met dank aan Diageo en Global Image voor de uitnodiging.
May the Malt be with you!