Donderdag 22 mei was ik te gast bij Peter de Decker, de sympathieke uitbater van de Antwerpse whiskyshop Anverness. De eer viel mij te beurt om een heuse Auchentoshan tasting te animeren, een opdracht naar mijn hart. Dus gewapend met powerpoint presentatie en wat filmpjes trok ik naar Berchem waar een 25-tal proevers klaar zat om kennis te maken met deze Lowlander.
De line-up bestond uit:
1) Auchentoshan 11 Year Old 2003 The Ultimate
2) Auchentoshan 15 Year Old 1997 Douglas of Drumlanrig
3) Auchentoshan Valinch
4) Auchentoshan Three Wood
5) Auchentoshan 14 Year Old Cooper’s Reserve
6) Auchentoshan 18 Year Old
7) Auchentoshan 1990 Silveroak
Maar ik opende de debatten met een glas new make, kwestie van het distilleerderijkarakter even voor te stellen. Peter haalde ondertussen allerlei lekkers boven zoals koekjes, peperkoek, en dergelijke meer om als versnapering te laten dienen tussen de whisky’s.
Het was meteen duidelijk dat de Valinch erg in de smaak viel. Een jonge, maar krachtige bourbongerijpte Toshan die rook en smaakte naar crème brûlée en kokos. Maar ook de Three Wood, de bestseller van Auchentoshan, viel bijzonder in de smaak.
Maar de eerste klepper was toch wel de Cooper’s Reserve, een 14-jarige mix van bourbon- en oloroso sherrygerijpte whisky, verschenen in de duty free range in 2012. Ik ben er zeker van dat mijn Rambling, die ik op dit kritische publiek losliet, er voor niets tussen zat. Maar we hebben wel goed gelachen.
Ook de 18 Year Old bleef mooi overeind tussen al dat sherry-gerijpte geweld, maar was duidelijk van een ander kaliber. Gezapiger, ronder, zachter, meer matuur. Maar de klepper van de avond was zonder enige twijfel de Silveroak, een staaltje van vakmanschap van Rachel Barrie en haar team. Opnieuw liet ik het publiek genieten (nou, ja) van mijn videootje in het zwembad.
Er waren maar liefst zes mensen aanwezig die nog nooit een Auchentoshan hadden geproefd (ja, ze bestaan nog), wat mijn werk als ambassadeur er alleen maar leuker op maakt natuurlijk. En de andere proevers lieten weten dat ze Auchentoshan min of meer ‘herontdekt’ hadden, dus mijn avond was geslaagd.
Bedankt, Peter, voor de uitnodiging. Het was reuze gezellig.
May the Malt be with you!