Ja, het moet gezegd, een whisky tasting hosten in het kasteel van Laarne is niet iedereen gegeven. Wat een mooie locatie, zeg! Dat gezegd zijnde ging de tasting door in een paviljoen van het kasteel dat in alle eerlijkheid een beetje krap was. Maar dat kon de pret alvast niet drukken.
De hilariteit was dan ook groot toen de gasten zelf hun whisky dienden te schenken (want ik had echt geen doorgaan tussen de stoeltjes). De ambiance zat er al van in het begin in.
Ik had voor deze initiatietasting volgende line-up voorzien:
1) Auchentoshan Three Wood
2) Cu Dhub
3) Tartan Prince Blended Scotch
4) GlenDronach 10 Year Old 2002 Virgin Oak Hogshead
5) Macallan Fine Oak Master’s Edition
6) Talisker Port Ruighe
7) Caol Ila 11 Year Old 1996 Wilson & Morgan
Aan de hand van een powerpoint presentatie loodste ik het publiek langsheen een beetje geschiedenis en productieproces, maar de nadruk lag toch vooral op het genieten van de nectar en het beantwoorden van de vele vragen die de groep naar voren schoof.
Hoe later op de avond, hoe gemoedelijker het er ook aan toe ging en vooral – en dat was wel heel leuk – hoe harder er gelachen werd. Op de vraag hoe een whisky moet gedronken worden, kwamen verschillende reacties. Mag ik er ijs bij doen? En wat met water?
Toen één van de gasten half schertsend zei dat hij bij zijn whisky cola wilde doen, antwoordde ik zonder verpinken: ‘Dan sla ik op uw bakkes!’
Naar goede gewoonte maakten we aan het einde van de avond een top drie door middel van handopsteking.
De GlenDronach stak er met kop en schouders bovenuit, gevolgd door de Auchentoshan en de Macallan op drie. De Talisker viel net van het podium, terwijl de Caol Ila vreemd genoeg amper punten sprokkelde.
Er werden meteen plannen gesmeed om eind dit jaar een nieuwe tasting te organiseren. Een reis rond de wereld leek hen wel wat. Ik begin alvast interessante flessen te verzamelen.
Bedankt, Jeremy en team, voor een geweldige avond.
May the Malt be with you!