Distilleerderij: Bowmore
Regio: Schotland (Highlands)
Toen ik terugkeerde
van mijn reis naar Tunesië tijdens de paasvakantie, lag er een doosje op me te
wachten. Bowmore Distillers Ltd stond er op het label van de afzender. Een leuk
paaspakketje met binnenin een groot chocolade paasei (dat de dag niet overleefde)
en iets exclusiefs: twee repen Bowmore chocolade!
In samenwerking met
de bekende Britse chocolatier Montezuma ontwikkelden ze een reep pure chocolade
infused met de nieuwe Bowmore Small
Batch en een reep pure chocolade met hun bekende 15 Year Old Darkest. In het
pakketje zaten trouwens ook miniatuurtjes van de betrokken whisky’s. Dus…
niet langer dralen en meteen aan de slag!
Luxurious Dark Chocolate with Bowmore Small Batch
De eerste verrassing
kwam al toen ik in de chocolade beet. Ik verwachtte me aan een brok, maar het
is een reep gevuld met een soort praliné die lekker kruidig is. Zowel zoetheid als
van honing en flink wat kaneel gaan vooraf een minuscule zilte toets. Een
beetje karamel en flink wat vanille ontwaar ik ook nog op de tong. Maar hij is
op zijn best als je hem op je tong laat smelten en er dan een scheurtje van de
bijpassende whisky – de Small Batch dus, die op bourbonvaten rijpte – aan
toevoegt. Het zoete van de cacao en het zilte van de whisky vormen een geweldig
stel!
Decadent Dark Chocolate with Bowmore 15 Year Old
Darkest
Het grote contrast
met de Small Batch is het feit dat de 15 Year Old Darkest natuurlijk op
sherryvaten rijpte. Dat proef je ook meteen als je deze reep op de tong laat
smelten. Hij is een pak zoeter en minder kruidig. Hier krijg je meteen de volle
smaak van pure chocolade, aangevuld met heerlijke rozijnen, gedroogd rood fruit
en een toefje Luikse siroop. Ook hier valt het echt wel aan te raden om een
slokje van de whisky in de mond te nemen. Dat geeft hem een mooi rokerig kantje
wat van deze chocolade en echte delicatesse maakt.
Dat whisky en
chocolade dikwijls goed matchen, hadden we al eerder ontdekt, maar ik moet
zeggen, deze innovatieve producten van Bowmore zullen volgens mij aanslaan bij
het publiek. Vooral de decadente reep met de Darkest is simpelweg heerlijk en
moet je geprobeerd hebben.
Geproefd
door Mark Dermul op 23-04-2014
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).