Afgelopen zondag vergastte ik niet minder dan
28 whiskyliefhebbers op een Auchentoshan tasting ter ere van mijn 44e verjaardag.
Vrienden zakten af van heinde en ver om dit mee te maken, wat mijn tot groot
plezier stemde (voor een aantal was het zelfs meer dan twee uur rijden!). En
hoewel sommigen initieel afkwamen om mij een plezier te doen (en niet zozeer
omwille van de whisky), gingen ze toch allemaal naar huis met zeer lovende
woorden, wat mijn hart deed zwellen.
De line-up mocht er dan ook best wezen. Ik
trok voor deze tweede editie de Toshan Man Birthday Tasting volgende flessen
open uit mijn verzameling:
Auchentoshan 10 Year Old (bottled
1984)
Auchentoshan 14 Year Old Cooper’s Reserve (duty free)
Auchentoshan 21 Year Old 1973 (bottled 1994)
Auchentoshan 21 Year Old (bottled 2012)
Auchentoshan 24 Year Old 1989 Save Lars Whisky
Auchentoshan 30 Year Old 1976 Bourbon Cask
Auchentoshan 31 Year Old 1966 Bourbon Hogshead #1005
Als extraatje eindigde ik met een dessertje:
de Auchentoshan Cream Liqueur Distillery Exclusive. Maar een whiskyfeest is
niet compleet zonder de culinaire hoogstandjes van Chef Zonder Restaurant Inge
Lanckacker (sommigen kwamen wellicht zelf meer voor haar hapjes dan mijn whisky
– ik zal het maar zelf zeggen).
De Auchentoshan 10 Year Old zal al bijna 30
jaar op fles en is dus een distillaat van begin jaren ’70 en dat proefde je
ook. Best complex en rijk, kruidig en zeer fruitig. Een aangename verrassing
(ik had hem immers zelf nog niet geproefd). Hij verloor daarentegen wel heel
snel zijn kracht en mocht niet te lang blijven staan. Inge voorzag de gasten van
kroepoek met saffraan met een chevice van in spirit gegaarde zalm en een scampi.
Het ging heel vlotjes binnen.
De Cooper’s Reserve had het dan weer nodig
dat hij wel mocht blijven staan en ademen. Een beetje scherp als hij net
geschonken is, verzacht en opent de neus mooi als je hem een kwartiertje rust
gunt. Ik beken dat ik een beetje wantrouwig was tegenover het broodje met
gerookte beenhamsalade, maar dat was – hoe kon ik daar aan twijfelen? – buiten
de waardin gerekend.
De Auchentoshan 21 Year Old werd
head-to-head geproefd. De meesten waren het er over
eens dat de neus van de oude bottelingen meer uitgesproken was dan de moderne
versie, terwijl het op het palate net andersom was. Maar lekker waren ze zeker.
Daar was iedereen het over eens. En Inge serveerde op mijn verzoek mijn
favoriete hapje: varkenswangetjes op zijn Oosters met munt. Zalig! Nadien
volgde ook nog een visballetje met spinaziecrème en kervel.
De Save Lars whisky behoeft geen uitleg meer.
Hij is niet alleen geweldig lekker en gebottled op vatsterkte, bovendien is het
een botteling ter ere van een geweldig avontuur. Inge zette er een Auchentoshan
praline met mango en een vleugje watermeloen naast, wat hem nog beter deed
uitkomen. De fles is overigens volledig uitverkocht.
Het hoogtepunt voor mij was de bijzonder
fruitige, absoluut van enige hout verstoken Auchentoshan 1976, 30 jaar lang
gerijpt op bourbonvaten. Zo’n subtiele malt, het is bijna niet te geloven. Dit
is het type Auchentoshan dat mij trots maakt de Toshan Man te zijn. Bedankt,
Inge, voor het frangipane gebakje met lemon curd en limoenzeste. Zo lekker!
De fles waar de meeste liefhebbers blijkbaar
naar uitkeken was er ééntje uit 1966. Handopsteking leerde dat meer dan 20 van
de proevers toen niet eens geboren waren. Kwestie van het even in perspectief
te plaatsen. Ook deze old style Auchentoshan kon iedereen enorm bekoren, niet
in het minst omwille van de bavarois van cavaillon met tropische vruchtencoulis
en gekonfijte ananas en papaya die Inge er naast zette.
En terwijl de genodigden nog mijn Whisky
Rambling van de Auchentoshan 50 Year Old 1957 in absolute avant-première te
zien kregen, schonk ik nog de Cream Liqueur, die omschreven werd als ‘nutella
in het glas’ of ‘melkchocolade met kokosnoot’. Baileys: eat your heart out. Dit
is een vloeibaar snoepje dat vlotjes naar binnenkapte.
Nou, nou, het was weer een feestje en degene
die er bij waren zullen dat volmondig beamen. Dank aan alle Toshan Men &
Women die afzakten naar Den Enghel om van mijn verjaardagstasting een heugelijke
gebeurtenis te maken. We hebben lekker geproefd en geknabbeld, maar vooral heel
goed gelachten.
Hopelijk zijn jullie er volgend jaar weer
allemaal bij!
PS1. Luc, je mooie Auchentoshan lamp heeft
haar vaste plaats in onze living al veroverd. Bedankt!
PS2. De eerste foto, van de line-up, leende ik van de FB-pagina van Benny, omdat ik hem zo mooi vind.