Karuizawa Distillery

1795-2 Oaza Maseguchi
Miyotamachi
Kitasakugun
Nagano 389-0207

Japan
Tel. +81 267-320-0288
Fax +81 267-320-0289

www.kirin.co.jp

Vulkaan

Karuizawa
(spreek uit ‘karo-zau-ah’) is een kleine, maar populaire trekpleister voor
Japanse toeristen. Het ligt min of meer smack
in the middle
van het eiland Honshu, in de Nagano Prefecture, aan de voet
van de Mount Asama, de meest actieve vulkaan (laatste uitbarsting dateert van 2004).

De
plek waar de distilleerderij van Karuizawa werd gebouwd was een wijngaard tot
1955, toen de toenmalige eigenaar, The Mercian Wine Company, besloot om te
beginnen stoken. Daarmee sprongen ze op de kar van de Japanse whiskyboom. De
locatie werd aanzien als een kopie van de highlands – hoewel de zomers veel
warmer en de winter veel kouder zijn dan die in Schotland. Voor de productie
beschikt Karuizawa over vier alambieken.

Kleinste

Het
is één van de kleinere distilleerderijen van Japan met een output van slechts
150.000 liter per jaar. Daardoor is de whisky eerder zeldzaam, wat gedeeltelijk
verklaart waarom het prijskaartje zo hoog is. De lage output wijten ze aan het
feit dat ze de whisky op traditionele manier maken. Ambachtelijk, zeg maar. De
gerst, Golden Promise, wordt ingevoerd uit Schotland. Het rijpen gebeurt
voornamelijk op sherryvaten uit Spanje. Maar het typische karakter van
Karuizawa wordt volgens vele kenners bekomen door het gebruik van het locale
water, dat doorheen de lavagesteenten in de bodem naar boven borrelt.

En
hoewel Karuizawa pas begon te stoken in 1956 en dus laat toetrad tot de markt,
waren zij toch de eerste Japanse distilleerderij die haar producten begon te
exporteren, zij het wel in blends. De eerste single malt kwam pas in 1976 op de
markt.

Range

In
2007 werd The Mercian Wine Company overgenomen door de Kirin Brewery Company
(die reeds de Fuji-Gotemba distilleerderij in portefeuille heeft). En hoewel de
reputatie van de whisky onder hun leiding aanzienlijk steeg, de whisky een
aantal prijzen in de wacht sleepte en een enorme schare fans achter zich
schaarde, werd enkele jaren later de distilleerderij in de mottenballen gelegd.

Dat
is de tweede reden waarom de Karuizawa single malts zo verschrikkelijk duur
geworden zijn. De resterende stocks werden opgekocht door Number One Drinks
Company, opgericht in 2006, met als doel om de Japanse single malts in Europa
toegankelijker te maken. De whisky bestaat voornamelijk uit single cask
bottelingen, zowel onder het label Karuizawa als het label Noh.