Ik heb me al een paar keer laten vertellen dat whisky
en chocolade een perfect huwelijk is. Zelf was ik daar nog niet van overtuigd.
Daarom was afgelopen donderdag 11 april een unieke gelegenheid om de proef op
de som te nemen. Immers, Bart Heggerick van Whisky Import Belux en Evert-Jan De
Kort van Choqoa.com hadden de handen in elkaar geslagen om een ‘battle of the
bars’ te leiden, onder het goedkeurende oog van Jeroen van The Bonding Dram,
die zich deze avond beperkte tot het breken van de repen chocolade…

Het opzet zag er eenvoudiger uit dan het eigenlijk
was. Bart en Inge, culinaire betweters (in de letterlijke betekenis, dus, ze
weten het echt beter) hadden voor elke whisky twee repen origins chocolate uitgekozen. Geen supermarkt chocolade dus. Of
zoals Evert-Jan het zelfs omschreef: ‘de Belgische chocolade is voor
wereldchocolade wat Johnnie Walker is voor whisky’. De teneur was onmiddellijk
gezet. Bedoeling was om via stemming nadien te beslissen welke chocolade het
best paste bij de geschonken whisky.

Hieronder volgt een korte impressie van de
combinaties. Enjoy!

1. Speyside 15 Year Old 1996/2012, Carn Mor Strictly Limited, 46% ABV, 770
bts (1 cask)

a. Grenada Chocolate Company, Organic Dark Chocolate 60% cacao

b. Pacari Los Rios, Ecuadorian Organic Chocolate, 72% cacao

Dit is trouwens mijn eerste whisky van de Speyside
distillery! Ik kreeg een vettige neus met veel rode bessen, marsepein en wat
peperkoek. Op het palate vond ik de whisky donker, maar fris met een lange
afdronk. Voor mij was de tweede chocolade de lekkerste, maar vond ik de eerste
beter combineren met het rode fruit van de whisky.

2. Glen Moray 17 Year Old 1995/2012, Carn Mor Strictly Limited, 46% ABV,
670 bts (2 casks)

a. François Pralus, Equateur (Ecuador) Organic Chocolate, 75% cacao

b. Pacari Raw, Ecuadorian Organic Chocolate, 100% cacao

De neus van de Glen Moray was heel lekker op hooi,
witte chocolade en heide. Op het palate bleek deze lekker zoet op wit fruit met
een middellange, peperige afdronk. De Pacari Raw was gewoon te extreem voor
deze whisky (ik zou dit blink nooit chocolade benoemd hebben met zijn droge
zoethout en hints van pistachenoten), dus koos ik de eerste als beste
combinatie, hoewel die mijn whisky als het ware in een koffielikeur deed
veranderen.

3. Bunnahabhain 10 Old 2001/2012, Carn Mor Strictly Limited, 46% ABV, 785 bts (1 cask)

a. Original Beans, Beni Wild Harvest, Bolivia Wild Dark Chocolate 66% cacao

b. Duffy’s Star of Peru, Organic Chocolate, 70% cacao

Wat een lekkere Bunna! Heerlijke
zoetheid op de neus, bovenop de typische vettige zuurkool die ik altijd met
Bunnahabhain associeer. Rood fruit op een olieachtig palate, met een lange en
al even fruitige afdronk. De twee chocoladerepen waren echt nek aan nek wat mij
betreft, maar die van Bolivia was net iets smeuïger, waardoor hij net iets
beter bij de whisky paste.

4. Mortlach 16 Year Old 1996/2012, Carn Mor Strictly Limited, 46% ABV, 650
bts (2 casks)

a. Fresco 214, Prototype Chocolate 74% cacao

b. François Pralus, République Dominicaine Organic Chocolate, 75% cacao

Een grassige Mortlach met vers afgereden gras en
stekelbessen op de neus, zacht gekruid op het palate met bessen en appels, maar
een jammerlijk korte zoete finish. De eerste chocolade was bijzonder complex,
echt waar, met één en al rozijnen op het palate. Maar, en dat was zeker niet de
eerste keer vanavond, paste de tweede reep het beste bij de whisky.

5. Bowmore 11 Year Old 2001/2013, Carn Mor Strictly Limited, 46% ABV, 549
bts (2 casks)

a. Menakao Madagascar Dark Chocolate 72% cacao

b. Duffy’s Panama Tierra Oscura, Organic Chocolate, 72% cacao

Deze jonge Bowmore heeft nog een finish op PX sherry
gekregen, wat hem iets zoeter maakt. Vreemd genoeg kreeg ik naast zeewier en
turf ook gebakken eiwit! Vreemd en niet meteen mijn ding. Op het palate maakte
hij heel wat goed met krachtige turf, wit fruit en wat tarmac. De warme afdronk
was bijzonder lang. De chocolade uit Madagascar was een prima match, vond ik.

6. Bunnahabhain 15 Year Old 1997/2012, ‘Driftwood’, Wemyss Malts, 46% ABV, 374 bts

a. François Pralus, Madagascar Organic Chocolate, 75% cacao

b. Duffy’s Corazon del Ecuador, Fine Milk Chocolate, 43% cacao

Sinds kort zet Wemyss dus toch ook de naam van de
distilleerderij op haar labels. Deze Driftwood is een 15-jarige Bunna met een
zachte en romige neus op zeegeuren en een uitgedoofd haardvuur. Er zitten ook
enkele zalige stalgeuren aan. Zuurkool en rookworst op het palate, met heel wat
zoet fruit met een mooie lange afdronk. De melkchocolade van Duffy’s was een
beetje te zacht voor deze Driftwood, dus koos ik voor de Pralus uit Madagascar.

Hoewel ik het een leuk experiment vond, kan ik nog
altijd niet zeggen dat ik een believer ben
van de combinatie whisky & chocolade. Het is wat hit & miss in mijn opinie. Dat gezegd zijnde vond ik enkele van
die chocolades wel geweldig en nam ik meteen een paar repen mee naar huis.

Aan de andere kant moet ik ook onmiddellijk zeggen dat
ik de whisky’s ook geweldig vond. Vooral de Bunna, Mortlach en Driftwood (ook
Bunna) konden mij enorm bekoren.

Tot slot kregen we nog een dessertje aangeboden door
Bart. En wat voor één!

7. Dailuaine 20 Year Old 1992 Exclusive Malts, Creative Whisky Company,
Cask 312
2, 51,7% ABV, 224 bts

Op de zoet neus krijg ik suikerspin, bubblegum,
perzik, appelsien en langzaam maar zeker evolueert hij richting nougat. Dat zet
zich door op het palate dat, ondanks het feit dat hier geen chocolade mee
gepaard ging, helemaal door nougat en melkchocolade beheerst wordt. De zoete
afdonk is lang en kruidig. Dit was voor mij de beste whisky van de avond.

Een dikke merci aan Dearly Beloved, Niek & Ilse en
alle andere aanwezigen, alsook Bart en Evert-Jan, die hier wederom een
bijzonder geslaagde avond van gemaakt hebben.

May the Malt be with you!