Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park 10 Year Old 1998/2009 QV.ID
Kleur: witte wijn tot stro
ABV: 46%

Strak

QV.ID oftewel Cuvee Idee, de mooie drankenhandel in Huldenberg, heeft al een aantal mooie bottelingen op de markt, denken we maar aan die uitzonderlijke Caperdonich 1972. Wij grijpen terug naar één van de eerste (behoudens vergissing van mijnentwege) bottelingen, namelijk een 10-jarige Highland Park. Hij was de tweede in een reeks van vier, namelijk de V (uit QV.ID voor alle duidelijkheid).

De neus is aromatisch en zacht tegelijk. Hij begint flink zoet op vanille, chocolade en fruit alvorens zijn Orkney-karakter prijs te geven. Cacao? Zeewier, oesters, heide en lichte turf. Goed zilt, dat steeds prominenter wordt. Best strak. Rechttoe rechtaan. Niet complex, maar hij heeft het ook helemaal niet nodig. Ik krijg ook nog iets farmy mee, als van een geitenstal. In de goede zin, welteverstaan.

Hij is lekker olieachtig en warmend. Het zilt speelt nu de hoofdrol, maar de vanille en zelfs iets van chocolade treden snel bij. Citrus ook. Zowel appelsien als citroen. Maar ook wit fruit. De turf vertaalt zich in een zachte rokerigheid. Gevaarlijk drinkbaar, wat uiteraard een compliment is.

De lange afdronk houdt het pas voor bekeken nadat hij je zowel zoet als zilt heeft gepresenteerd, in een wrap van zachte rook.

Eenvoudig is niet synoniem voor simpel, laat dat duidelijk zijn. Kaarterswhisky met klasse.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-02-2013
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).