Deanston Distillery
Deanston near Doune
Perthshire FK16 6AG
Scotland
Tel +44 1786 841 422
Fax +44 1786 841 439
Simple, Handcrafted, Natural
Dat
is alvast de tagline op de gloednieuwe
(maar bij het verschijnen van deze tekst nog niet gebruiksklare) website. De
distilleerderij zelf begon haar leven als de Adelphi Cotton Mill, een
katoenfabriek, die opgericht was door de Buchanan brothers in 1785. Deze broers
waren de pupillen van Richard Arkwright, die de ‘Spinning Jenny’ uitvond. De
hal waarin de weefgetouwen stonden zijn ideaal gebleken voor de rijping van
whisky.
Pas
in 1966 werd de fabriek omgebouwd tot distilleerderij. We bevinden ons in
Deanston, op 15 minuten van het historische stadje Stirling, nabij het Doune
Castle, in de Schotse Highlands. De malt die hier wordt geproduceerd draagt
dezelfde naam. De whisky wordt semi-artisanaal geproduceerd (lees: zonder
computers), en sinds kort zonder koelfiltratie of kleuring en gebotteld op 46,3%
ABV.
Burn Stewart
Distillers Ltd
De
distilleerderij ligt ook vlak aan de oevers van de rivier Teith, die ontspringt
in de Trossach Mountains. Het water van de Teith wordt beschouwd als één van de
puurste in Schotland, ideaal voor de whiskyproductie. Deanston produceert zo’n
3 miljoen liter spirit per jaar, door middel van twee wash stills en twee
spirit stills.
In
1971 lanceerde Deanston voor het eerst een single malt, onder de naam ‘Old
Bannockburn’. Pas nadat de distilleerderij werd overgenomen door Invergordon,
werd in 1972 de naam Deanston op het label geprint. Maar in 1982, in de periode
waarin heel wat distilleerderijen de handdoek in de ring gooiden, ging ook
Deanston dicht.
Pas
in 1990 werd de distilleerderij overgenomen door de huidige eigenaars Burn
Stewart Distillers Ltd en de productie hervatte een jaar later. Vandaag de dag
gaat het Deanston echter steeds meer voor de wind. Zo verklaarde
Managing Director Fraser Thornton onlangs dat er heel wat investeringen zullen
doorgevoerd worden in de komende drie jaren, ondermeer door de bouw van een
gloednieuw bezoekerscentrum voor Deanston dat in 2012 voltooid zal zijn.
Range
Slechts
15% van de productie wordt vermarkt als single malt, terwijl de rest aan de
blenders verkocht wordt. Het overgrote deel verdwijnt uiteraard in Scottish
Leader, dat ook in de portfolio van Burn Stewart zit (naast Tobermory/Ledaig,
Bunnahabhain en Black Bottle).
De
core-range bestaat uit deze whisky
- Deanston
12 Year Old - Deanston
17 Year Old - Deanston
20 Year Old Virgin Oak
In
2006 verscheen ook een Deanston 30 Year Old, maar die is enkel verkrijgbaar in
de States. En over de afgebeelde Deanston 25 Year Old is weinig geweten,
behoudens dat hij ergens in de jaren ’90 werd gebotteld.