Het
was weer feest, afgelopen weekend. Het ICC in Gent was de place to be voor het Gentse whiskyfestival. Een delegatie van
Whivie (Mark, Niek, Ilse, Imanuel) zakte af voor een gezellige namiddag drammen
en kletsen. We kwamen immers heel wat bekende gezichten tegen, zoals (in totaal
willekeurige volgorde) Stephan, Gordon, Andrea, Serge, Olav, Ellen, Serge,
Benny, Lars, Bert, Filip, Jan, Danny, Chris, Hans, Carlos, James, Stijn,
Jurgen, Marc, Fernand, Lukie, Johan en zijn lieve vrouw, Pim, Luc, Willy, Louis
en nog vele andere die ik nu even vergeet (waarvoor mijn excuses, als u het
lijstje leest van wat we allemaal geproefd hebben, zal u hier begrip voor
kunnen opbrengen).
We
wilden een filmpje draaien, maar kwamen al snel tot de vaststelling dat het
geluid, zelfs met de door ons meegebrachte microfoon, op geen bal zou trekken.
Er was gewoon weg teveel geroezemoes in de goed gevulde zaal. Nadat we op onze
eerste korte ronde even de hand schudden met alle mensen die we kennen (daar
waren we al even zoet mee), begonnen we aan onze ontdekkingstocht.
Eerst
even langs de stand van Morrison Bowmore, natuurlijk, om de handen te schudden
van mijn goede vrienden Gordon Dundas en Stephan De Bolle (Cinoco) en de
smaakpapillen op dreef te krijgen met een Auchentoshan 12 (voor mij nog steeds
de ideale whisky om in the mood te
geraken).
En
dan begonnen we er aan. Hieronder een overzicht van alles wat de
Whivie-delegatie proefde. Een mooie selectie, me dunkt:
1.
Auchentoshan 12 Year Old
2.
Hakushu Bourbon Barrel
3.
Hibiki 17 Year Old
4.
Tomintoul 14 Year Old
5.
Balblair 1988
6.
Balblair 2001
7.
Caorun Scottish Gin
8.
Whisky Castle Smoked Rye
9.
Whisky Castle Full Moon
10. Poit Dhub 21
Year Old
11. Cardhu 18
Year Old
12. Cu Dhub
13. Smokehead 18
Year Old
14. Glengoyne 21
Year Old
15. Royal
Lochnagar Distillers Edition
16. Dalwhinnie
Distillers Edition
17. Cragganmore Distillers Edition
18. Johnnie
Walker Double Black
19. Dimple 15
Year Old
20. Glenmorangie
Artein
21. Caol Ila
Sazerac (cocktail)
22. King’s Ginger
Liqueur
23. Balvenie 15
Year Old Single Barrel
24. Clynelish
1997 The Whiskyman
25. Highland Park
22 Year Old Sesante
26. Caol Ila 25 Year Old Kintra
27. Kilchoman
2006 Vintage Release
28. Belgian Owl
Spirit Drink
29. Great King
Street Compass Box
30. Redbreast 12
Year Old Cask Strength
31. GlenDronach
18 Year Old
32. GlenDronach
21 Year Old
33. Auchentoshan
40 Year Old 1965
34. Bowmore 25
Year Old
35. Glen Garioch
Founder’s Reserve
Het
moet gezegd, het was een beetje hit &
miss. De meevallers waren de Hakushu Bourbon Barrel, Balblair 1985, Cardhu
18, Dalwhinnie Distillers Edition, Glenmorangie Artein, Balvenie 15 Single
Barrel, Great King Street en Redbreast 12 Cask Strength. De winnaars, voor mij
persoonlijk dan toch, waren de Highland Park 22 Sesante, Coal Ila 25 Kintra,
Bowmore 25 en Auchentoshan 40. In de categorie verliezers zou ik de Tomintoul 14,
Cu Dubh en Royal Lochnagar Distillers Edition opnemen. Maar het absolute
dieptepunt voor mij waren de Zwitserse whisky’s van Whisky Castle. Bah!
Daarnaast
namen we ook nog wat samples mee (immers, onze bonnekes moesten op):
- Auchentoshan 40 Year Old 1965
- Clynelish 13 Year Old The Maltman
- Mortlach 13 Year Old The Maltman
- Glenmorangie
Artein - Bowmore 1995 Amazing Casks Malts of Scotland
- Highland Park 12 Year Old The Maltman
- Redbreast 12 Year Old Cask Strength
- Glen Keith 40 Year Old Sesante
- Belgian Owl 69 months Sherry Cask
- Bowmore 21 Year Old The Maltman
- ‘1863 The Angel’s Choice’ 1970 Malts of Scotland
Een
aantal hiervan hadden we reeds geproefd op het festival, maar waren ons dermate
meegevallen, dat we besloten ze nog eens te proeven om een heuse tasting note neer
te pennen.
Aan
de stand van P-O-K (de makers van de fantastische DVD ‘Whisky, the Islay Edition’), bij de sympathieke Olav en zijn
lieftallige Ellen, kon je een klein videootje opnemen met je mening: welke
distilleerderij zou jij in een whiskyserie willen zien? Daar staat blijkbaar
iets moois te gebeuren. Veel meer kan ik er nu nog niet over zeggen, maar Olav
verzekerde me dat er één en ander op stapel staat dat elke whiskyliefhebber zal
doen watertanden.
Rond
15u45 (ipv de aangekondigde 16u30) schalde de doedelzakken door de zaal om de
prijsuitreiking van de Belgian Whisky Awards 2012 aan te kondigen. Nu moet ik
eerlijk bekennen dat de ceremonie grotendeels verloren ging in het grote kabaal
in de zaal. Ook het feit dat de micro niet 100% afgestemd stond, deed daar
weinig goeds aan. David Wishart’s voordracht van een Robert Burns gedicht ter
ere van de haggis (die we nadien konden proeven en bijzonder lekker was), ging
zo goed als helemaal verloren. Spijtig! Dan werden de winnaars bekend gemaakt.
We sommen ze hieronder even op:
- – Whisky
Restaurant 2012: De Snuiver uit Denderbelle - – Whisky
Shop 2012: Drinks Maurice De Clercq & Zoon uit Lochristi - – Whisky Club 2012: The Middle Cut uit Lubbeek
- – Whisky Ambassador 2012: Stephan De Bolle (Cinoco)
- – Lifetime Achievement Award: Fernand Dacquin
Allemaal
een dikke proficiat. En ook dank u aan allen die gestemd hebben op Whivie als
Club 2012. Het heeft niet mogen zijn, maar we zijn toch blij met de nominatie.
Aan
het eind van de namiddag trokken we ten afscheid nog even langs de stand van
Morrison Bowmore om Stephan De Bolle te feliciteren met zijn Award. Groot was
dan ook onze verassing toen hij een doosje vanonder de toog trok met de
melding: ‘Dit is een geschenk voor de Toshan Man, in naam van Hannah (Fisher,
marketing director van Auchentoshan, nvdr) en haar mensen.’ Het is een prachtig
doosje van de Auchentoshan Three Wood met een sample van de spirit en van de
whisky, alsook drie glazen potjes met cask
shavings van de drie vaten waarop de Three Wood rijpte, i.e. bourbon,
oloroso en PX. Een prachtige hebbeding voor mijn persoonlijke verzameling,
natuurlijk.
Maar
het feest was nog niet voorbij. Hoewel hij in Spa geopend werd, besloten
Stephan en Gordon om de Auchentoshan 40 Year Old 1965 in Gent niet op de tafel
te zetten, omdat ze andere plannen hadden voor deze fles. Plannen waarin ze ons
al snel betrokken en die zonder twijfelen van onzentwege werden uitgevoerd:
Niek en ikzelf kregen de kans deze halve fles aan te schaffen. Na het wisselen
van slechts één veelzeggende blik en glimlach wisten we dat deze fles mee naar
huis ging.
Dank
u, Stephan en Gordon, voor deze unieke gelegenheid! Het feit dat ze open is
verplicht ons deze te drinken, en dat is maar goed ook. Immers, het is een geweldige
whisky die ik met mijn vrienden zal delen.
En
zo eindigde het festival voor ons in een persoonlijk hoogtepunt. De glimlach
die op onze tronie geschilderd stond, duurde nog tot diep in de nacht.
Na
een verkwikkende Thai, moesten we toch nog even aan het werk. Immers, het
bestuur van Whivie heeft nog grootste plannen, zoals een Qwizky en een Whisky
Dinner. Maar daarover later meer. Tijdens onze ‘vergadering’ (yeah, right),
proefden we nog enkele kleinigheden, zoals de GlenDronach 8 Year Old Octarine
en Glengoyne Burnfoot (die mijn Hollandse whiskygabber Imanuel had meegebracht)
en opende ik de Bushmills 21 Year Old, zijdezacht en gefinished op
Madeiravaten. Een mooie manier om een leuke dag af te sluiten.
Ben het niet eens met uw commentaar op de Zwitserse whisky. Ik heb hem ook geproefd (de cask strength), en vond hem best lekker, met een mooie expressieve neus. Heb hem ook laten proeven aan anderen (en niet de minsten) die mijn mening deelden.Nu ja, smaak is persoonlijk natuurlijk; maar wat mij betreft verdient Whisky Castle toch veel beter dan een ‘bah’.Wat betreft de Rye: tja, dat is wat anders natuurlijk. Ik ben zelf zo geen rye liefhebber, dus ik spreek me daar niet over uit of hij goed dan wel minder goed was.Mijn toppers van het weekeinde waren trouwens:Glen Grant 60 yoTamdhu 1971 G&MCaroni Heavy TrinidadCaol Ila for the Nectar
Beste liefhebbers,
zelfs onder de niet winnaars waren er dus ( sympathieke ) winnaars ( die met een snoepje aande haal gingen – afgunst valt me ten deel – maar dit volledig ter zijde.
veel succes allemaal om met commerciële en niet of minder commerciële doelen de klanten te willen dienen.
geniet van het jaar!
Peter
Anverness