Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Mystery Malt Mull’s Finest 7 Year Old 2014/2022, Murray McDavid, 1st fill Murça Tawny Port, Cask #2100944, 300 bts
Kleur: vol goud
ABV: 56.8%

Murça

Al je je botteling Mull’s Finest noemt is er nog maar weinig mysterie aan deze Mystery Malt, toch? Immers, op Mull vind je enkel de Tobermory Distillery. Dit gaat dus ofwel de ongeturfde Tobermory ofwel de geturfde Ledaig zijn. Murray McDavid selecteerde een jonge malt die in 2007 te slapen werd gelegd op een portovat van Murça, uit Duriense in het noorden van Portugal. Het werd speciaal voor het Nederlandse High Spirits gebotteld voor de Benelux markt. Aan de slag!

Lekker peaty en vuil op rubber, modder en zelfs koeienvlaai, maar ook toetsen van rood fruit en karamel. Yup, ’t is Ledaig. Jong en krachtig en erg gebalanceerd.

De body is olieachtig en de malt onmiddellijk flink rokerig met een ware strijd tussen zoet en zilt op de tong. Hoewel het portovat zijn best doet om rood fruit te doen verschijnen, is het toch voornamelijk de spirit uit Mull die domineert. Het DNA van Ledaig is onmiskenbaar en uitstekend.

De afdronk is lang, rokerig, zoet en offreert plots een totaal onverwachte toets van marsepein, weliswaar gewikkeld in een turfjasje.

Dat was absoluut niet mysterieus, maar wel erg lekker. Te koop voor minder dan 75 EUR. Nou, dat is wel bang for your buck. Bedankt, Manny.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-05-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).