Distilleerderij: Kilchoman
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Kilchoman New Make 20ppm, b. 2023
Kleur: clear
ABV: 63.5%

Pilchards

Tijdens hun European Tour 2023 hielden de broertjes James & George Wills halt op verschillende plaatsen in België. Ik vervoegde hen in Hamme bij McShelfie. Tijdens de tasting werden ook twee new makes gepresenteerd, eentje op 20ppm van hun eigen gerst (die uitsluitend gebruikt wordt voor de 100% Islay expressies) en eentje op 50ppm (die bij Port Ellen Maltings ingekocht wordt voor alle andere expressies). Ik zet ze maar wat graag tegenover elkaar. Eindigen doen we met de 20ppm.

Hola, dit is wel iets heel anders dan de klassieke new make die ik al eerder proefde. Veel expressiever. Doet wat aards aan met een flinke kruidigheid. Ik moet heel even aan – niet lachen – spaghettisaus denken! En niet veel later aan pilchards in tomatensaus! Echt! Bijzonder en boeiend.

Op smaak wordt het meteen een pak zoeter. De turf is onmiskenbaar en deze lijkt zelfs meer geturfd dan de klassieke new make op 50ppm, wat natuurlijk onzin is. Zo zie je maar… Lekker pikant, hoor. Ik hou hier wel van (ja, Mark, we weten ondertussen dat je tuk bent op new make).

Een erg lange finish is mijn deel.

Op de tasting werd de vraag gesteld welke new make het lekkerst is, maar dat is onbegonnen werk. Het is als je favoriete kind aanduiden… onbegonnen werk (alhoewel).

Geproefd door Mark Dermul op 19-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).