Bottelaar: Burn Stewart Distillers Ltd
Fles: Black Bottle 10
Year Old
Kleur: goud
ABV: 40%
Gekarameliseerde ui
Ik proefde
deze Black Bottle 10 Year Old eerder,
bij mijn goede vriend Expensivevino afgelopen zomer, en
mocht toen een sample mee naar huis brengen om hem nog eens te proeven. Dit is
een mooie gelegenheid, tijdens mijn Peaty Party – twee weken vol met geturfde
whisky’s. Ik zet hem H2H tegen de standaardbotteling.
De neus is
ronder en warmer. Hier komt ook meer zoete turf door, maar nog steeds niet
veel. Minder granen dan de jongere versie. Heide en een paar druppeltjes
citrus, maar ook een toefje toffee.
Hij is
ietwat olieachtig, op het randje van romig, op de tong. Dit lijkt al meer op Islay
dan de jongeling. Wellicht is het aandeel van Deanston en de graanwhisky hier
kleiner. Wie zal het zeggen? Honing, heide, maar ook zeewier en gezouten spek,
rookworst. Zelfs gekarameliseerde ui (en nee, vrouwlief staat geen ajuinsoep te
koken)!
De finish is
verrassend lang en warm op gekruide, zoete turf.
Ook de 10
Year Old bevat voornamelijk Bunnahabhain, maar ook malts van de overige zes
(Kilchoman dus even niet meegerekend) distilleerderijen op Islay. Hij kost maar
een paar euro meer, maar is dat volgens mij meer dan waard, want heeft een pak
meer karakter.
Geproefd
door Mark Dermul op 06-12-2011
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)