Bottelaar: Botran
Regio:
Guatemala
Fles: Botran Solera 1893
Kleur: diep brons
ABV: 40%
Vloeibaar Sinaas
We loeren nog eens over het muurtje met een rum onder het motto ‘het moet niet
altijd whisky zijn’. Botran werd opgericht in 1939 en is de eerste rumfamilie
in Guatemala. Hun rums worden gedistilleerd uit virgin honey, een siroop die verkregen wordt uit suikerriet. Alle rums
in deze Solera 1893 zijn tussen de 5 en 18 jaar oud en werden via het
Solera-systeem gerijpt op zowel bourbon- als sherryvaten, met enkele portvaten
in de mix.
Lekker zoet
op de neus, wordt ik lichte kruiden gewaar in een badje van zoete honing. Je kan
letterlijk verschillende suikers ruiken: kandij, graeffe, riet… Vanille en
kokos met een mespuntje munt. Na een paar minuten ook wat koffie en tabak.
Hij is
bijzonder olieachtig in de mond, maar gaat gevaarlijk vlotjes binnen. Naast de
honing krijg ik nu ook wat citrische toetsen, voornamelijk appelsien. Hij is
zeer gelaagd, als je begrijpt wat ik bedoel. Wave na wave van heerlijke warme
confituren, geflankeerd door een toefje eik en gedroogde noten, rollen over je
tong.
De finish is
meer van ’t zelfde, maar helaas wat kort.
Naast deze
Botran Solera1893 bestaat er ook een Botran Reserva. Deze fles kost ca 45 EUR
en is zeer de moeite. Mijn sample was afkomstig van Jeroen van The Bonding Dram, waarvoor mijn dank.
Geproefd
door Mark Dermul op 10-12-2011
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)