Distilleerderij: Ardbeg
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Ardbeg 13 Year Old 1991/2004 Douglas
Laing, Old Malt Cask, refill bourbon hogshead DL1565, 338 bts
Kleur: stro
ABV: 50%
Soft & Sweet
Deze Ardbeg
werd gedistilleerd in maart 1991 en gebotteld op wat Douglas Laing de ‘ideale
drinksterkte’ noemt in oktober 2004. Hij is dus 13 jaar oud. Het sample komt
wederom uit de goed gevulde whiskykast van Foamy. Hij is zo bleek als stro.
Alles aan
deze neus is zacht: de fruitigheid, de rook, de vettige kolen. Appelmoes,
kruisbes en vreugdevuur van op een afstand. Kan je volgen? Heel wat munt en
kamfer. Wat rottend hout en natte stenen. Zacht en zoet, maar beregoed.
Op de tong
is hij al wat pittiger en ietwat korrelig. Hij blijft wel heerlijk zoet en
fruitig: wit fruit en een fruitkraam van enkel maar limoen), zacht gekruid en
licht rokerig. Opnieuw zachter dan verwacht. Doet wat aan citroenjenever denken
(oh, da’s wellicht vloeken). Gevaarlijk drinkbaar.
De finish is
eerder kort op citrus en een mespuntje witte peper.
Deze Ardbeg
is lekker en wellicht de zoetste die ik al proefde. Vooral de neus kon me echt
bekoren. Maar een beetje te soft om echt te schitteren.
Geproefd
door Mark Dermul op 27-11-2011
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)