Distilleerderij: Powerscourt Distillery
Regio: Ierland
Fles: Fercullen 20 Year Old Five Elements, OB 2021, Oloroso, Pedro Ximenez, Marsala & Muscatel casks, 1500 bts
Kleur: brons
ABV: 46%

Fruit Cocktail

Fercullen is een merk dat vermarkt wordt door de in 2018 opgerichte Powerscourt Distillery in Wicklow, enkele kilometers ten zuiden van Dublin. Terwijl hun eigen productie zachtjes aan rijpt in de warehouses, kopen ze dus elders whiskey in en brengen deze op de markt. In het glas zit de Fercullen 20 Year Old Five Elements die rijpte op een mix van Oloroso, PX, Marsala en Muscatel vaten.

De neus is alvast veelbelovend. Ik krijg een fruitpapje van banaan, citroen, pruimen, ananas en mango. Er zit een flinke druppel honing in, alsook een handjevol noten. Vanille bij de vleet. Erg zoet en toegankelijk.

Heerlijke body. Lekker smeuïg. Naast banaan krijg ik nu vooral de gekonfijte versie van enkele citrusvruchten met mandarijn en limoen op kop. Een ware fruitcocktail, hoor. Qua kruiden is het beperkt tot het hoogst noodzakelijke om de malt wat warmte en diepgang te geven. Prima balans!

Lange, zoete en bijzonder fruitige afdronk met een beetje vanillevla op het sterfbed.

Wow, dat was een zeer aangename verrassing. Merci, Manny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).