Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Fercullen 20 Year Old Five Elements

Tasting Notes Posted on 23/03/2023 16:42

Distilleerderij: Powerscourt Distillery
Regio: Ierland
Fles: Fercullen 20 Year Old Five Elements, OB 2021, Oloroso, Pedro Ximenez, Marsala & Muscatel casks, 1500 bts
Kleur: brons
ABV: 46%

Fruit Cocktail

Fercullen is een merk dat vermarkt wordt door de in 2018 opgerichte Powerscourt Distillery in Wicklow, enkele kilometers ten zuiden van Dublin. Terwijl hun eigen productie zachtjes aan rijpt in de warehouses, kopen ze dus elders whiskey in en brengen deze op de markt. In het glas zit de Fercullen 20 Year Old Five Elements die rijpte op een mix van Oloroso, PX, Marsala en Muscatel vaten.

De neus is alvast veelbelovend. Ik krijg een fruitpapje van banaan, citroen, pruimen, ananas en mango. Er zit een flinke druppel honing in, alsook een handjevol noten. Vanille bij de vleet. Erg zoet en toegankelijk.

Heerlijke body. Lekker smeuïg. Naast banaan krijg ik nu vooral de gekonfijte versie van enkele citrusvruchten met mandarijn en limoen op kop. Een ware fruitcocktail, hoor. Qua kruiden is het beperkt tot het hoogst noodzakelijke om de malt wat warmte en diepgang te geven. Prima balans!

Lange, zoete en bijzonder fruitige afdronk met een beetje vanillevla op het sterfbed.

Wow, dat was een zeer aangename verrassing. Merci, Manny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bushmills 16 Year Old (b. 2021)

Tasting Notes Posted on 23/03/2023 06:41

Distilleerderij: Bushmills
Regio: Ierland
Fles: Bushmills 16 Year Old, OB 2021, Oloroso Sherry & Bourbon + Port Pipes Finish
Kleur: koper
ABV: 40%

Rood

Jaren geleden waren Greenore (bestaat ondertussen niet meer) en Bushmills de eerste Ierse whiskeys waarmee ik in aanraking kwam. Deze 16 Year Old van Bushmills proefde ik al een paar keer eerder, maar het was toch al lang geleden (de laatste keer in 2013, kan je nagaan). Het recept is nog steeds hetzelfde: rijping op bourbon en oloroso sherryvaten met een finish op port pipes. Maar deze botteling zit wel in een nieuw jasje.

De neus barst van het rode fruit, zowel bessen als kersen. Maar ook abrikozen en perzik en zelfs een verloren gelopen mango laten zich opmerken. Dan volgen een handjevol amandelen en iets van Café Latte. Het geheel is zijdezacht en mooi in balans.

De body is mooi vol en het eerste wat opvalt is de kruidigheid van deze malt. Kruidnagel en een tikkeltje nootmuskaat. Maar ook dragon en kervel laten zich hier opmerken, wat me verbaast. Het fruit keert dan langzaam maar zeker terug, maar is minder rood dan op de neus, als u begrijpt wat ik bedoel. Hij flirt eerder met tropische toetsen als mango, perzik en nu zelfs wat passievrucht. Ik vind het allemaal prima.

Als ik al een puntje van kritiek zou hebben op deze release, dan is het de finish die naar mijn mening te kort is en te weinig biedt. Hij vertoont iets te veel houterige toetsen en geeft het fruit geen kans meer.

Hij is in alle eerlijkheid beter dan ik mij kan herinneren. Dit was een leuk weerzien. Thx, Benny!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).