Distilleerderij: Bushmills
Regio: Ierland
Fles: Bushmills 16 Year Old, OB 2021, Oloroso Sherry & Bourbon + Port Pipes Finish
Kleur: koper
ABV: 40%

Rood

Jaren geleden waren Greenore (bestaat ondertussen niet meer) en Bushmills de eerste Ierse whiskeys waarmee ik in aanraking kwam. Deze 16 Year Old van Bushmills proefde ik al een paar keer eerder, maar het was toch al lang geleden (de laatste keer in 2013, kan je nagaan). Het recept is nog steeds hetzelfde: rijping op bourbon en oloroso sherryvaten met een finish op port pipes. Maar deze botteling zit wel in een nieuw jasje.

De neus barst van het rode fruit, zowel bessen als kersen. Maar ook abrikozen en perzik en zelfs een verloren gelopen mango laten zich opmerken. Dan volgen een handjevol amandelen en iets van Café Latte. Het geheel is zijdezacht en mooi in balans.

De body is mooi vol en het eerste wat opvalt is de kruidigheid van deze malt. Kruidnagel en een tikkeltje nootmuskaat. Maar ook dragon en kervel laten zich hier opmerken, wat me verbaast. Het fruit keert dan langzaam maar zeker terug, maar is minder rood dan op de neus, als u begrijpt wat ik bedoel. Hij flirt eerder met tropische toetsen als mango, perzik en nu zelfs wat passievrucht. Ik vind het allemaal prima.

Als ik al een puntje van kritiek zou hebben op deze release, dan is het de finish die naar mijn mening te kort is en te weinig biedt. Hij vertoont iets te veel houterige toetsen en geeft het fruit geen kans meer.

Hij is in alle eerlijkheid beter dan ik mij kan herinneren. Dit was een leuk weerzien. Thx, Benny!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).