Op
vrijdag 3 december bracht Whivie een bezoek aan Filliers, georganiseerd door Jeroen
van The Bonding Dram. Onze groep bestond uit 17 man, wat ideaal was voor een
‘intieme’ rondleiding.
De
gids van dienst was niemand minder dan Keeper of the Quaich Fernand Dacquin,
die niet alleen een begenadigd verteller was met heel wat kennis van zaken,
maar bovendien niet zou misstaan op het podium van Comedy Casino. Er werd dus
aardig wat afgelachen.
Om
te beginnen leidde Fernand ons doorheen het productieproces, langs de mash tun,
de washbacks en de ketels. Maar we konden ook een blik werpen op de marriage
tuns. Ik zag voor het eerst ‘live’ de apparatuur die gebruikt wordt voor
koelfiltratie. De toer duurde zo’n anderhalf uur en boeide van de eerste minuut
tot de laatste.
In
het warehouse zagen we de vaten rijpen. Het oudste dateert van 1969! Naast een
hele resem ex-bourbonvaten zagen we ook enkele sherry butts. Sterker nog: we
proefden in absolute avant-première een whisky die drie jaar rijpte op
ex-olorosovaten. Diepe, warme neus (na handwarmte) met karamel, rozijnen en
diets meer. Dit zou wel eens een pareltje kunnen worden.
Nadien
werden we vergast op een heuse whiskytasting, onder de deskundige leiding van
onze Keeper. Hij serveerde de Goldlys 1991 Bourbon Wood, de Glenfarclas 15 Year
Old, de Glengoyne 17 Year Old, de eilandenblend The Six Isles en tot slot de
geweldige Smokehead 18 Year Old.
Bedoeling
van Fernand was om ons kennis te laten maken met de invloed van de
verschillende vattypes. Hij maakte gebruik van een bijzonder aanschouwelijke
powerpoint waar ik nog één en ander van heb kunnen opsteken.
Tot
slot zakten we nog even af naar de bar, waar we getrakteerd werden op belegde
broodjes en borrelhapes en nog één en ander konden proeven en aanschaffen.
Niemand ging met lege handen naar huis.
Het
was een geweldige avond, die ik iedereen kan aanraden.
Een
kort videoverslag kan je op Facebook
en YouTube bekijken.
Veel plezier!
May the Malt be with you!
Die Goldlys 1991 Bourbon Wood heb ik ook gehad. Verschrikkelijk dominante bourbon. Ik heb zelfs de fles eens 3 uur geopend laten staan in de hoop dat het beter zou worden. Niet dus. Ik kon evengoed een fles echte bourbon gekocht hebben. Jammer van mijn 30 Euro.
Stinus,Hij werd gebotteld in 2011 op 46%. Voor zo’n 30 EUR nog te krijgen, wat eigenlijk spotgoedkoop is voor een whisky van die leeftijd. Ik maakte toen geen notes, maar herinner me wel dat hij nogal granig en bourbonny was met veel vanille en wat geel fruit (denk bananen). Niet slechts, maar toch niet mijn ding.
Mark,
weet je toevallig nog iets over de goldlys 1991 bourbon wood?
Ik kwam hem daarnet tegen en de prijs/leeftijd verbaasde me enigszins..
Dat moet net lukken! Ik heb me vorige zondag nog een vintage Glenfarclas 21yo 1980 (imported by Filliers), dark oloroso cask, aangeschaft.